Nieuws

Zeeuwse jongeren komen massaal in actie voor de maatschappij

Zeeuwse jongeren komen massaal in actie voor de maatschappij
Terug naar het overzicht Ana Glavas | 15 november 2021

Afval verzamelen, kaartjes schrijven voor eenzame ouderen of aandacht vragen voor kansengelijkheid: dit is zomaar een greep uit de acties die Zeeuwse jongeren momenteel opzetten voor hun omgeving. Honderdtwintig jongeren van het CIOS in Goes en VSO de Wingerd in Terneuzen zijn dit schooljaar begonnen met Young Impact MDT. Tijdens dit traject ontdekken jongeren hun talenten en leren zij die in te zetten voor een ander. ‘’We zijn nu ongeveer halverwege het traject. Wat we nu al zien is dat onze jongeren aan het ontdekken zijn wie ze zijn en wat ze bijdragen aan hun directe omgeving,” aldus Nicole Jansen-Rozenberg, coördinator CIOS Zuidwest.

Meer informatie over Young Impact MDT

Maatschappelijke impact in Zeeland
Dit schooljaar zijn er in Zeeland maar liefst vijf scholen gestart met Young Impact MDT. Op het CIOS en de Wingerd zijn de eerste workshops al geweest. Young Impact-trainers laten de jongeren hun talenten ontdekken via interactieve workshops. Daarnaast leren ze vaardigheden die je niet direct op school leert zoals telefoneren, de buurtsuper om hulp vragen of vrienden en familie activeren. “Wat ik zo mooi vind om te zien is hoe actief de jongeren zijn tijdens de workshops. Ze komen met heel veel ideeën, zijn creatief en durven outside the box te denken. Ze willen echt graag iets goeds doen.”, aldus Ester Koopman, docent CIOS Zuidwest.

Ook leren ze welk thema zij belangrijk vinden en hoe zij kunnen bijdragen aan de maatschappij. Vervolgens komen ze in actie om iets goeds te doen voor een ander. “Burgerschap is een van de kernwaardes van VSO de Wingerd. Als school vinden wij het heel belangrijk om onze leerlingen te betrekken bij de maatschappij. Wie ben jij, wat kan je voor jezelf betekenen maar ook voor een ander. Young Impact MDT is weer een andere mooie invalshoek op dit belangrijke domein,” aldus Maikel Harte, Teamleider VSO de Wingerd. 

Zeeuwse jongeren MDT

Wall Of Impact
Op VSO de Wingerd hebben ze in de kantine een Wall Of Impact gemaakt. Dit is een groot bord waar leerlingen met post-its opschrijven wat ze al voor een ander hebben gedaan. Dat kan zijn: de hond uitlaten, een taart bakken of oma en opa bellen. Maikel: ‘’Deze Wall is zichtbaar voor alle leerlingen op school, daarmee inspireren we ook anderen met de positieve impact. Ook sturen we foto’s naar ouders van de Wall zodat iedereen betrokken is bij dit proces’’.

Challenges
In december gaan alle jongeren in actie komen door een eigen bedachte challenge. De acties lopen uiteen van plastic verzamelen tot hardlopen voor een goed doel. Ook gaan er bijna 100 jongeren kaartjes schrijven aan eenzame ouderen en deze uitdelen in verzorgingshuizen in de buurt. Dit alles om hen in de koude decembermaand een hart onder de riem te steken.

Voordat ze de challenge kunnen uitvoeren leren ze een projectplan schrijven, budgetten opstellen, taken verdelen en hoe je van een idee een succes maakt. Ze leren met hun challenge een ander te helpen en worden zich bewust dat hun rol in de maatschappij nu al belangrijk is. Dit helpt jongeren niet alleen structureel tijdens hun schoolcarrière maar ook voor hun toekomst.

Zeeuwse jongeren MDT

Young Impact MDT
Young Impact MDT is een programma in het kader van de maatschappelijke diensttijd (MDT), een initiatief van het Rijk om jongeren actief te laten bijdragen aan de samenleving. MDT is de ontdekkingsreis voor jongeren naar de beste versie van henzelf. Een kans voor jongeren om hun talenten te ontdekken, van betekenis te zijn, nieuwe mensen te ontmoeten en keuzes te maken voor de toekomst. Dit sluit naadloos aan op de visie van Young Impact dat iedere jongere met zijn of haar talent iets goeds kan doen voor een ander. “Door vrijwillig iets voor een ander te doen, krijgen jongeren meer inzicht in zichzelf. Young Impact is een goede partner om MDT verder uit te breiden en een stevigere basis te geven”, aldus Wendy Kakebeeke, directeur Young Impact.

MEER INFORMATIE OVER MDT

Door Ana Glavas

Ana verzorgt de communicatie richting partners en stakeholders en werkt in een uitvoerende rol aan de reputatie en naamsbekendheid van Young Impact.

Gerelateerde artikelen

Om onze website veilig te houden en goed te laten functioneren, worden cookies gebruikt. Zo kun jij op een veilige en fijne manier onze website bezoeken. Voor meer informatie, check ons privacybeleid.

Heb je vragen?

Neem contact met ons op via: