Nieuws

Young Impact en Rotterdamse onderwijsinstellingen aan de slag met MDT

Young Impact en Rotterdamse onderwijsinstellingen aan de slag met MDT
Terug naar het overzicht Peter van Heck | 6 februari 2020

In maart gaat de maatschappelijke diensttijd officieel van start. Dankzij een nieuw partnership heeft Young Impact een landelijk MDT-programma kunnen ontwikkelen voor jongeren uit het mbo en voortgezet speciaal onderwijs. Onderwijsinstellingen Albeda, Zadkine en VSO de Hoge Brug zijn verbonden aan het programma en spelen een belangrijke rol op het gebied van werving, matching, begeleiding, monitoring en beloning. Daarnaast zijn ook Wij zijn JONG, NJR en NLvoorelkaar als initiatiefnemers van Young Impact nauw betrokken bij deze nieuwe samenwerking.

Young Impact MDT

Tijdens Young Impact MDT leren jongeren wat hun sterke punten zijn en komen zij in actie voor iets wat zij belangrijk vinden. Het programma biedt veel ervaringsdeskundige en professionele begeleiding om ervoor te zorgen dat jongeren het beste uit zichzelf kunnen halen. Er is veel ruimte voor eigen initiatief én voor zogenoemde peercoaches: jonge rolmodellen die al ervaring hebben met het maken van maatschappelijke impact. Het traject dat deze rolmodellen afleggen vormt ook weer een MDT-programma.

Partnership

Het bestaande partnership van Young Impact, NJR, NLvoorelkaar en Wij zijn JONG wordt binnen dit programma versterkt door onderwijsinstellingen die vooral veel expertise inbrengen op het gebied van werven, matchen, begeleiden, reflectie en beloning van deelnemers. Zadkine en Albeda doen mee omdat de onderwijsinstelling studenten wil laten uitgroeien tot verantwoordelijke en ondernemende vakmensen. Het nieuwe programma zorgt er nu voor dat studenten kunnen bijdragen aan de sociaal-culturele agenda in de stad en regio. Binnen het speciaal onderwijs biedt Young Impact MDT kwetsbare jongeren de kans om een vicieuze cirkel te doorbreken. Yvonne van Bergen, groepsleerkracht VSO de Hoge Brug: ‘’De focus ligt nu op de talenten van deze jongeren en van betekenis te kunnen zijn. Dat is voor hen heel belangrijk en het zorgt ervoor dat ze ook buiten de leefwereld komen waar zij zich nu in begeven.’’

Maatschappelijke diensttijd

Jongeren zetten zich tijdens hun maatschappelijke diensttijd (MDT), een afspraak in het regeerakkoord, vrijwillig in voor een ander. Ze geven bijvoorbeeld zwemles aan statushouders of organiseren samen een maatschappelijk evenement. Tijdens hun MDT kunnen jongeren hun talenten ontdekken. Young Impact ontwikkelde als ‘proeftuin’ al eerder een programma in het kader van MDT, genaamd Young Impact XL.

Door Peter van Heck

Gerelateerde artikelen

Om onze website veilig te houden en goed te laten functioneren, worden cookies gebruikt. Zo kun jij op een veilige en fijne manier onze website bezoeken. Voor meer informatie, check ons privacybeleid.

Heb je vragen?

Neem contact met ons op via: