Nieuws

Vijf jaar Young Impact: ‘We staan klaar om groot, groter, groots te gaan.’

Vijf jaar Young Impact: ‘We staan klaar om groot, groter, groots te gaan.’
Terug naar het overzicht Ana Glavas | 9 september 2021

Young Impact bestaat vandaag vijf jaar. In die jaren zijn bijna 100.000 jongeren geholpen om in actie te komen en werden hónderden challenges georganiseerd. Ter ere van dit bijzondere jubileum nodigde directeur Wendy Kakebeeke oprichter Patrick Anthonissen uit voor een bak koffie. Hoe begon het allemaal? Wat zijn de toekomstplannen? En wat zijn hun dierbaarste herinneringen? Lees het hieronder!

Wendy: ”Hier zitten we dan, in het koffietentje waar jij zó veel uren hebt gewerkt aan Young Impact. Hoe voelt dat?”
Patrick: ‘Trots’ dat is het eerste woord wat bij mij naar binnen schiet. Ik kijk met heel veel trots terug op de afgelopen vijf jaar. Wat wij voor de Nederlandse jongeren hebben gedaan is bijna onmogelijk, maar het is ons gelukt! Gelukkig maar, want het was hard nodig.” 

Wendy: ”Waarom was het hard nodig?”
Patrick: Toen ik net met Young Impact begon was er een heftig maatschappelijk probleem aan de gang. We hadden te maken met een vluchtelingencrisis, bomaanslagen in Brussel en heel veel ellende. Maar er was ook een enorme drang onder de mensen om juist de verbinding op te zoeken in plaats van alleen aandacht te geven aan de negativiteit. Dat sentiment leefde heel erg, ook bij mij. Vervolgens zag ik een video van WE Day. Wat ik daar zag was een vol Wembley Stadion, met 10.000 jongeren die helemaal uit hun dak gingen. Want ze hadden een kaartje verdiend door iets goeds te doen voor een ander. Wat ik zo mooi vond is dat die jongeren op zo’n jonge leeftijd al snapten hoe mooi het is om iets voor een ander te doen. Dat stond haaks op het heersende beeld van jongeren, dat zij niet maatschappelijk betrokken zouden zijn. Ik ben met experts gaan praten en heb me verdiept in de behoeften van jongeren. Zo kwam ik erachter dat ze juist wél mee wilden doen en zich wilden inzetten, maar simpelweg de handvaten niet kregen. Toen ik dat eenmaal snapte, wist ik dat we dat in Nederland moeten doen!

Patrick: ”Hoe kijk jij naar de filosofie van Young Impact?’”
Wendy: “Voor mij gaat het om het pure geloof dat wij als team wéten dat iedere jongere het verschil kan maken. Wat je achtergrond ook is, iedereen heeft een talent waarmee die een positieve impact kan maken. Dat hebben we keer op keer ook bewezen via onze scholenprogramma’s, evenementen en activatiecampagnes. Vanaf het moment dat ik het stokje heb overgenomen, wil ik doorbouwen aan die duurzame impact. Het stopt niet bij de eerste ervaring van hoe tof het is om iets voor een ander te doen. Uiteindelijk gaat het ook om de ervaring dat ze zich blijvend en duurzaam in kunnen zetten voor de maatschappij. Dat ze de wereld écht een stukje mooier kunnen maken.”

Vijf jaar Young Impact

Wendy: ”Maar dat weet jij natuurlijk ook, jij hebt de basis gelegd. Hoe is het je gelukt om Young Impact op zo’n korte termijn groot te maken?”
Patrick: “In je eentje lukt het niet, we moeten het samen doen! Heel veel mensen snakten op dat moment naar verbinding en positiviteit, daardoor lukte het mij al snel om een aantal mensen te enthousiasmeren. En als mensen dan ook zíén dat het kan, gaat de bal rollen. We hadden op het begin letterlijk nul euro om te investeren. Dus toen de Nationale Jeugdraad (NJR), CJP en het Oranje Fonds aanhaakten, ontstonden er gelukkig opeens mogelijkheden.”

Patrick: ”Welke bijzondere samenwerkingen ben jij tot nu toe aangegaan?”
Wendy: Onze samenwerking met Talpa Network en de overheid in maart was ontzettend bijzonder. Samen met de jongens van StukTV hebben we meer dan een miljoen jongeren bereikt met onze boodschap. Maar ook het lessenpakket over eenzaamheid en geluk, in samenwerking met ABN AMRO, is heel waardevol.”

”Uiteindelijk gaat het ook om de ervaring dat ze zich blijvend en duurzaam in kunnen zetten voor de maatschappij. Dat ze de wereld écht een stukje mooier kunnen maken”

Wendy: ”Was het moeilijk om afscheid te nemen van dit soort mooie samenwerkingen?”
Patrick: Opzetten en ondernemen is echt mijn ding, maar managen niet echt. Young Impact was na vier jaar uitgegroeid tot een prachtige organisatie. Maar bij groei hoort ook groei qua aandacht, financiën, personeel en nog veel meer. Ik wist dat dit het moment was om het stokje door te geven en op zoek te gaan naar een opvolger. Young Impact blijft als een soort kind van je, zo voelt dit ook. Super tof om te zien dat het zo goed gaat. En dat ondanks alle corona ellende er grote stappen gemaakt worden. Ik kijk nu als trotse ouder naar Young Impact en ben op die manier vanaf de zijlijn aan het genieten van alles wat er gebeurt.

Patrick: ”Hoe kijk je terug op het afgelopen ‘corona’ jaar?”
Wendy: Door het uitdagende jaar hebben we de vrijheid gevoeld om heel veel te testen. We moesten uitvogelen hoe we jongeren op een andere of betere manier konden bereiken. Als dat wat je gewend bent ineens anders moet, moet je flexibel zijn en dat is niet altijd makkelijk. Maar het geeft ook heel veel ruimte en vrijheid om zaken te testen en stappen te zetten die je anders over een paar jaar pas had gedurfd. Dat blijkt heel waardevol te zijn.

Vijf jaar Young Impact

Patrick: ”Is er een moment geweest dat je écht in je hart geraakt werd?”
Wendy: Tijdens Young Impact Day zag ik tijdens de uitreiking van de awards een vader staan waarvan de tranen over zijn wangen biggelen, uit pure trots. Dat was zo’n voldoening. Daar doe je het uiteindelijk voor! Om die jongeren zoveel mogelijk handvatten te geven en een podium te bieden om dat wat ze al doen nog groter te laten doen. Dat is super speciaal en bijzonder.

Wendy: ”En wat was dat moment voor jou?”
Patrick: In de allereerste presentatie van Young Impact, nadat de eerste pilots waren gedraaid, hebben we uit die pilots wat challenges gehaald van jongeren. Tijdens die presentatie zag ik voor het eerst dat er beelden waren van jongeren die in actie waren gekomen. Ik weet wel dat ik toen nog een traantje heb weggepinkt omdat je toen echt zag van: ‘Holy shit we krijgen die jongeren écht in beweging’. Dat maakt dat ik nu, vijf jaar later, ook nog steeds extreem trots ben op alles wat we hebben weten te creëren.

Patrick: ”Wat zijn je toekomstplannen voor Young Impact?”
Wendy: Dit jaar willen gewoon doen wat we vorig jaar allemaal hadden bedacht, maar niet gelukt is vanwege corona. We staan klaar om groot, groter, grootst te gaan. Dus laten we vooral hopen dat het ook echt gaat lukken dit jaar. We willen nóg meer jongeren op nog meer momenten laten kennis maken met maatschappelijke betrokkenheid. Met lichte dan wel intensieve programma’s of lichte dan wel intensieve activiteiten, en dat het hele jaar rond. En dat is heel veel, maar we zijn er klaar voor.

In het kader van het 5-jarig jubileum heeft Young Impact een nieuwe video gemaakt waarin wordt uitgelegd wie we zijn, wat we doen en hoe jij kan bijdragen. Bekijk hem hieronder!

Wij zijn Young Impact

Door Ana Glavas

Ana verzorgt de communicatie richting partners en stakeholders en werkt in een uitvoerende rol aan de reputatie en naamsbekendheid van Young Impact.

Gerelateerde artikelen

Om onze website veilig te houden en goed te laten functioneren, worden cookies gebruikt. Zo kun jij op een veilige en fijne manier onze website bezoeken. Voor meer informatie, check ons privacybeleid.

Heb je vragen?

Neem contact met ons op via: