onderwijs

Online lesgeven? Met deze 10 tips houd jij de energie in de klas vast!

Online lesgeven? Met deze 10 tips houd jij de energie in de klas vast!
Terug naar het overzicht Lisa Waterman | 1 februari 2021

Elke dag je bed uit voor weer een dag online lesgeven achter je laptop. Digitaal zie je jouw leerlingen of studenten. De sleur sluipt erin, het energieniveau daalt. Lesgeven op afstand is een grote uitdaging. Veel docenten vinden het moeilijk om de energie van de klas vast te houden, omdat veel jongeren vaak hun camera én microfoon uit zetten. Hoe betrek je iedereen bij de les, zonder dat dit saai is? Young Impact verzamelde 10 energizers voor jouw online lessen.

Energ-watte?

Een energizer is een korte interventie in de vorm van spel om de betrokkenheid van jongeren op te frissen. Spel en plezier spelen een belangrijke rol voor een gezond en lerend brein en zorgen voor positieve leerervaringen. Dit komt het vertrouwen van jongeren in hun eigen kunnen ten goede. Het fysieke element zorgt ervoor dat jongeren letterlijk en figuurlijk in beweging komen. En vergeet niet, energizers zijn leuk! En wat verbindt er meer dan plezier hebben met elkaar?

Online lesgeven tips voor positieve energie

  1. Zoom around the room – Een actieve energizer waarin iedereen op zoek gaat naar een bepaald item in huis. Als docent speel jij de quizmaster, maar je kunt er ook voor kiezen om deze rol aan een leerling te geven. De quizmaster bepaalt wat jullie moeten pakken, en laat de snelste speler een korte toelichting geven over het item. Zo leren de jongeren elkaar ook beter kennen!
  2. Mondkap op, mondkap af – Een hilarische versie van Petje op, Petje af, maar dan met mondkapjes. Een goede tip om met deze energizer een dag van digitaal lesgeven te starten! Je legt een aantal stellingen voor aan de groep. Je kunt dit koppelen aan het vak wat je geeft of het juist luchtig houden met stellingen als:Ik vind Temptation Island helemaal geweldig
    Ik maak elke dag een TikTok video
    Ik heb deze week iets goeds gedaan voor iemand anders
  3. Stay at home bingo – Maak een bingokaart met huishoudelijke items en zorg dat iedereen klaarzit. Ready? Let’s go! Degene die als eerste bingo heeft, schreeuwt dit natuurlijk op diens hardst door de microfoon. Is er een valse bingo? We weten allemaal wat je dan moet doen..

Wil jij de andere 7 tips voor energie tijdens online lesgeven ontvangen? Je kunt ze downloaden via onderstaande knop. Succes!

Download

Door Lisa Waterman

Lisa zet haar online skills in om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk jongeren en scholen kennis maken met Young Impact.

Gerelateerde artikelen

Om onze website veilig te houden en goed te laten functioneren, worden cookies gebruikt. Zo kun jij op een veilige en fijne manier onze website bezoeken. Voor meer informatie, check ons privacybeleid.

Heb je vragen?

Neem contact met ons op via: