Spotlight

Nienke en Ranna organiseren challenge voor studenten met uitstelgedrag

Nienke en Ranna organiseren challenge voor studenten met uitstelgedrag
Terug naar het overzicht Elmay Claassen | 18 juni 2020

Hoe moet je je koppie erbij houden tijdens de coronacrisis? Dat vragen ook veel studenten zich af. Er zijn geen fysieke colleges meer, je ziet je medestudenten veel minder en het is lastig om jezelf te motiveren. Dat is zorgt in veel gevallen voor een flinke portie uitstelgedrag! Ranna Silva de Lima (19) en Nienke Bos (24) besloten in actie komen en daarmee zichzelf én anderen van het uitstellen af te helpen.

”Voor onze studie Toegepaste Psychologie moesten we een mooi onderwerp voor een project bedenken. Toen kwamen we bij uitstelgedrag, iets wat tijdens de coronacrisis natuurlijk nog meer speelt dan anders,” vertelt Nienke. Daarom gingen zij en medestudent Ranna aan de slag met een uitgebreid onderzoek naar uitstelgedrag. Wat bleek? Veel studenten en docenten weten niet goed hoe zij zichzelf gemotiveerd kunnen houden. Er is veel onwetendheid, en dat terwijl er zoveel mogelijk is!

 

De challenge

Ranna: ”We besloten er een challenge van te maken, waarbij studenten zich kunnen aanmelden. Wie meedoet, krijgt twee weken lang, iedere dag een tip van ons om uitstelgedrag te voorkomen. Aan het eind van deze twee weken heb je veel nieuwe dingen geleerd!” Inmiddels doen meer dan 100 studenten mee aan de challenge, via het Instagram-account of WhatsApp. De tips variëren van het opwekken van meer energie door met je handen te klappen, het aanpassen van je werkruimte en time management tot het aanbrengen van meer structuur. ”We zijn de boeken in gedoken en hebben uit allerlei verschillende onderzoeken gehaald wat ze zeggen over motivatie. We willen effectieve tips geven, dingen die studenten ook écht kunnen doen. Iets wat je in de toekomst ook kunt meenemen.”

 

Tekst loopt door onder de foto

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door ERBQUAKE (@erbquake) op 30 Mei 2020 om 4:01 (PDT)

 

Positieve vibes

”Het heeft ook gewoon met je hersenen te maken. Je kunt je hersenen trainen met bepaalde oefeningen. Wanneer je zowel je linker als rechter hersenhelft goed gebruikt, raak je sneller in een goede workflow. Dat willen we ook meegeven aan de deelnemers,” vertelt Nienke. Ook is de challenge ervoor bedoeld om vooral positieve aspecten te bekrachtigen. Ranna: ”Als je je focust op wat je wél goed doet of kunt, werkt dat veel beter. Je komt dan minder snel in een negatieve spiraal waardoor je allerlei dingen gaat uitstellen.”

Er komen veel goede reacties vanuit de deelnemers. Vooral de opdracht ‘Verander je werkplek’ was een grote hit. Er werden onderling allerlei foto’s en filmpjes van nieuwe werkplekken gedeeld. Nienke: ”We hebben een goede start gemaakt, maar er is nog veel meer te winnen. We vinden het heel tof om medestudenten te inspireren, we hebben wel écht de smaak te pakken. Het komt ook echt op het goede moment nu alle structuur vanwege corona opeens verdwenen is.”

 

Tekst loopt door onder de foto

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door ERBQUAKE (@erbquake) op 30 Mei 2020 om 4:01 (PDT)

 

Drie handige tips van Nienke en Ranna:

  • Klap in je handen en denk hardop iets als “Kom op!” of “Ik ben er klaar voor!” of “Ik kan dit!” Het zorgt écht voor een mentale verschuiving om je op te peppen voor een activiteit.
  • Ga voordat je wilt studeren een halfuurtje bewegen, zoals lopen of fietsen. Of doe bijvoorbeeld een dansje of een work-out.
  • Probeer de planplattegrond uit. Voor deze planplattegrond is het belangrijk dat je eerst je lijst met al jouw activiteiten voor de dag maakt. Schrijf dan alle activiteiten op losse post-its, waarin je ze ook in categorieën opdeelt zoals studieactiviteiten en belonende activiteiten. Maak daarna een volgorde waarin je telkens afwisselt tussen deze soorten verschillende activiteiten. Op deze manier creëer je blokken en houd je het veel langer vol om te blijven studeren.

Meer tips lezen? Bekijk dan het Instagram-account @challengeuitdaaggedrag.

Door Elmay Claassen

Elmay doet PR & Communicatie voor Young Impact en laat zien wat jongeren allemaal doen voor de wereld.

Gerelateerde artikelen

Heb je vragen?

Neem contact met ons op via: