Nieuws

Medewerkers Vattenfall helpen jongeren tijdens Young Impact Take Over

Medewerkers Vattenfall helpen jongeren tijdens Young Impact Take Over
Terug naar het overzicht Ana Glavas | 19 oktober 2021

Een dag geen kantoor en laptop, maar tussen 700 leerlingen staan om positieve impact te maken. De Young Impact Take Overs zijn projectdagen waarop leerlingen een dag geen les krijgen, maar impact maken op hun eigen buurt. Leon Robbers en Yannic Wevers, medewerkers van de Vattenfall Foundation, mogen deze ervaring in hun zak steken. “Jongeren hebben al ongelofelijk veel kennis in huis. Daar was ik erg van onder de indruk, aldus Yannic. De medewerkers van Vattenfall gingen met jongeren in gesprek over belangrijke thema’s en hebben samen een challenge uitgevoerd om de positieve impact te ervaren. We spraken hen over deze unieke dag.

Young Impact Take Over
Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 3 jongeren zich wil inzetten voor de maatschappij, maar niet weet hoe of waar ze moeten beginnen. Daarom biedt Young Impact handvatten, zoals een Young Impact Take Over, zodat jongeren op een laagdrempelige manier in actie kunnen komen voor wat zij belangrijk vinden. Young Impact hele land door om scholen ‘over te nemen’ met deze bijzondere projectdag. Die dag vinden er workshops plaats op de thema’s maatschappij, klimaat, diversiteit, gelijke kansen en (mentale) gezondheid. Tijdens de workshops gaan Young Impact trainers de diepte in over wat jongeren belangrijk vinden, waar ze zich zorgen over maken wat betreft de toekomst. Samen ervaren ze hoe het is om positieve impact te maken en je stempel te drukken op de maatschappij door een challenge uit te voeren.

Partnership Vattenfall x Young Impact
Energieleverancier Vattenfall heeft maatschappelijke betrokkenheid hoog in het vaandel staan. Daarom stimuleert Vattenfall Foundation alle medewerkers om vrijwilligerswerk te doen. Young Impact en Vattenfall Foundation vonden elkaar binnen het project van de Young Impact Take Overs, waarbij Young Impact scholen voor een dag ‘overneemt’. Vattenfall-medewerkers Leon en Yannic kwamen in actie tijdens de Young Impact Take Over op het Montfort College in Rotterdam. Ze zijn in gesprek gegaan met verschillende jongeren en deden mee met het uitvoeren van challenges. Iets heel anders dan het werk dat ze normaal gesproken doen bij Vattenfall.

Michelle van Vliet, manager Branding, Events & Partners: “Wat ik zo mooi vind om te zien, is hoe betrokken alle medewerkers van Vattenfall zijn. Ze willen echt een persoonlijke bijdrage leveren aan Young Impact en zetten zich daarom als coach in voor jongeren of als vrijwilliger tijdens een Take Over. Dan zie je dat medewerkers zich echt inzetten om het verschil te maken voor deze jongeren.”

Yannic is in het dagelijks leven Projectontwikkelaar voor Vattenfall Large Scale Solar in Nederland. Dat zijn projecten rondom grootschalige zonneparken om het verkrijgen van zonne-energie mogelijk te maken. Tijdens de Take Over hielp hij mee aan een challenge met het thema Diversiteit. Yannic: Wij gingen regenbogen stoepkrijten op de trappen in het park om de hoek. Voorafgaand aan de challenge was er een info klas over acceptatie en discriminatie. Het was interessant om te zien hoe de leerlingen daar over dachten. Wat ik in de klas opmerkte is dat je een paar leerlingen waren die niet bang zijn om hun mening uit te spreken. En er waren wat meer introverte leerlingen die op de achtergrond bleven. Maar op het moment dat het over acceptatie en discriminatie ging, sprak iedereen zich uit. Dit vonden ze een belangrijk onderwerp. Iedereen was het ermee eens dat acceptatie heel belangrijk is en dat je jezelf moet kunnen zijn.

Take Over

“Yannic: Iedereen was het ermee eens dat acceptatie heel belangrijk is en dat je jezelf moet kunnen zijn.”

Leon heeft binnen Vattenfall de rol van projectmanager van windprojecten. Dat zijn projecten die ervoor zorgen dat energie wordt gehaald uit duurzame bronnen, zoals wind. Hij heeft tijdens de Take Over meegeholpen bij workshops en brainstorm sessies over thema’s die jongeren belangrijk vinden. Leon: “Wat mij het meeste is bijgebleven van de workshops is dat ik ervan verbaast was hoeveel jongeren al weten wat ze belangrijk vinden in de maatschappij. De meeste hebben echt een voorkeur voor welk thema ze zich in willen zetten, waar zij het verschil willen maken. En niet alleen hebben ze een voorkeur, ze weten ook al heel veel van dat onderwerp af. Bij Vattenfall doen we veel met duurzaamheid. Het viel me op dat er veel jongeren zijn die zich voor dit thema willen inzetten, dat ze een verschil willen maken. Jongeren hebben al ongelofelijk veel kennis in huis. Daar was ik erg van onder de indruk. Leerlingen van 12 jaar die je precies weten te vertellen wat duurzaamheid is, wat daaraan bijdraagt en wat het schaadt.

 

Take Over

Young Impact is altijd op zoek naar waardevolle partnerships. Benieuwd hoe jouw organisatie kan bijdragen aan de maatschappelijke betrokkenheid van jongeren? Wil je weten hoe je jouw medewerkers impact kan laten maken? Neem dan contact op met Michelle van Vliet via [email protected] of bel +316 46 08 23 79.

Samenwerken met Young Impact

Door Ana Glavas

Ana verzorgt de communicatie richting partners en stakeholders en werkt in een uitvoerende rol aan de reputatie en naamsbekendheid van Young Impact.

Gerelateerde artikelen

Om onze website veilig te houden en goed te laten functioneren, worden cookies gebruikt. Zo kun jij op een veilige en fijne manier onze website bezoeken. Voor meer informatie, check ons privacybeleid.

Heb je vragen?

Neem contact met ons op via: