Onderwijs

Jessica Reina Lapré: “Je leert pas echt over wie je bent als je ervaring opdoet buiten het klaslokaal.”

Jessica Reina Lapré: “Je leert pas echt over wie je bent als je ervaring opdoet buiten het klaslokaal.”
Terug naar het overzicht Selma | 19 mei 2023

Als projectleider maatschappelijke diensttijd (MDT) bij het ROC Mondriaan staat Jessica Reina Lapré aan het roer van de maatschappelijke ontwikkeling van jongeren op de Haagse MBO-school. Ze werkt dan ook veel met Young Impact samen om nóg meer jongeren maatschappelijk betrokken te krijgen. Jessica: “Het is mooi om te zien wanneer studenten die misschien verlegen zijn, helemaal opbloeien wanneer ze in actie komen voor iets wat ze echt belangrijk vinden. Het kwartje zal niet gelijk bij iedere jongere vallen, maar bij de jongeren waarbij dit wel gebeurt zal er iets blijvends veranderen.” We spraken haar over de kracht van Young Impact én het belang van MDT.

Wat doe jij precies bij ROC Mondriaan?
“Ik ben full-time projectleider bij ROC Mondriaan. Ik coördineer alle scholen binnen onze scholengemeenschap die zich hebben aangemeld voor een MDT-traject. Daarbij zorg ik dat docenten alles nodig hebben om met hun klas een goed MDT-traject te kunnen doorlopen. Daarnaast werk ik ook met het MDT-programma van Young Impact en hebben we samen een subsidie aangevraagd. Het doel van MDT binnen ROC Mondriaan is duurzame implementatie: Hoe kunnen we zorgen dat dit écht onderdeel wordt van het onderwijs?”

Wat is daarin de kracht van Young Impact?
“De kracht van Young Impact is dat jullie juist géén docenten zijn. Het feit dat jonge trainers met hun persoonlijke impact verhaal dicht bij de jongeren kunnen staan is iets wat jongeren en docenten inspireert. Young Impact benadert jongeren vanuit een mate van gelijkwaardigheid en dat werkt. Het is ook mooi om te zien wanneer studenten die misschien verlegen zijn, helemaal opbloeien wanneer ze in actie komen voor iets wat ze echt belangrijk vinden. Het kwartje zal niet gelijk bij iedere jongere vallen, maar bij de jongeren waarbij dit wel gebeurt zal er iets blijvends veranderen.”

“De jonge trainers kunnen met hun persoonlijke impactverhaal dicht bij de jongeren staan is iets wat jongeren en docenten inspireert.”

Wat triggert jou daarin om die maatschappelijke betrokkenheid van jongeren aan te werken?
“Dat zijn voor mij verschillende aspecten. Ik wil gewoon dat we goed onderwijs geven. Goed onderwijs is voor mij iets waar de student blij van wordt, waar de student diens kwaliteiten kan inzetten en verbreden. Het moet de student in diens kracht zetten. MDT geeft mij de kans om dit te realiseren. We moeten kijken naar wie is de student, wat is diens motivatie, wat heeft die nodig, wat boeit diegene? Als je dit weet kun je het onderwijs beter laten aansluiten op de behoeften en leefwereld van jongeren.”

Wat hoort verder volgens jou bij goed onderwijs?
“Goed onderwijs gaat verder dan wat je leert in een boek. Je leert pas echt over wie je bent als je ervaring opdoet buiten het klaslokaal. Binnen de MDT zorgen we voor die ervaringen en dat de studenten extra kansen krijgen om zich te ontwikkelen. Zodat ze erachter kunnen komen wie ze zijn, wat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn. In het onderwijs horen we studenten te leren hoe ze kritisch over deze ervaringen in met elkaar in gesprek kunnen gaan.”

“Binnen de MDT zorgen we voor die ervaringen en dat de studenten extra kansen krijgen om zich te ontwikkelen.”

Als je kijkt naar de ontwikkeling van het burgerschapsonderwijs, wat is daar belangrijk in?
“Jongeren hebben kennis nodig, maar een deel van burgerschap moet je ook ervaren en leren door te doen. Ik denk dat de toekomst is dat we meer van elkaar leren en elkaar moeten helpen. Jongeren kunnen bijvoorbeeld veel leren van iemand die in geldnood heeft gezeten en daar uit is gekomen, in relatie tot hoe zij met geldzaken omgaan. Ik merk ook vaak dat gevallen van vooroordelen of discriminatie meestal voortkomen uit het feit dat mensen niet buiten hun bubbel komen. Dat ze letterlijk de andere persoon niet hebben gesproken. Pas als je dat wel doet, ervaar je hoe de ander over iets nadenkt en kun je situaties beter begrijpen.”

Buiten je bubbel komen klinkt als iets wat past bij de MDT. Kun je dat toelichten?
“Ik denk dat het belangrijk is om de mening van een ander te begrijpen, om meer te willen weten over die ander. Dat vind ik zo mooi aan het programma van Young Impact waar trainers echt een veilige sfeer in de klas creëren. Ze nodigen jongeren uit om met elkaar in gesprek te gaan over maatschappelijke onderwerpen. Een mooi voorbeeld is toen een student uit Delft voedselpakketten ging maken voor dakloze mensen. Hij heeft zelf een restaurant dus is echt vanuit zijn talent gaan nadenken over een actie. Tijdens zijn actie kwam hij erachter dat we in Nederland al veel doen voor deze doelgroep. Hij was verbaasd! Ik vind het mooi hoe jongeren vanuit hun eigen nieuwsgierigheid en talenten iets leren over de maatschappij.”

Wat wil je andere docenten meegeven die nog niet met MDT of Young Impact meedoen?
“Ik denk dat veel docenten aan gaan op het gedachtegoed van MDT of Young Impact, maar niet weten hoe ze dit in het curriculum kunnen laten passen. Om deze lesprogramma’s te laten slagen is een mate van vertrouwen belangrijk. Vertrouw je je studenten genoeg om ze los te laten en in actie te laten komen buiten het klaslokaal? Maar ook vertrouwen in je eigen didactische vaardigheden als docent. Die veilige cultuur is écht van belang. Dus zorg dat je een team om je heen hebt dat óók gelooft in de ontwikkeling van jongeren en vertrouw dat je de jongeren verder helpt door dit soort lesprogramma’s te introduceren”

 

 

 

Door Selma

Selma zorgt voor de online zichtbaarheid van Young Impact

Gerelateerde artikelen