Interview

Indy (23) maakt genderloos kaartspel dat wereldwijd verkocht wordt

Indy (23) maakt genderloos kaartspel dat wereldwijd verkocht wordt
Terug naar het overzicht Ana Glavas | 13 juli 2021

Indy is dol op spelletjes, in alle vormen. Games, bordspellen en kaartspellen. Toen ze tijdens een ouderwets potje kaarten hardop zei: “de heer is meer waard dan de dame en de dame is meer waard van de boer”, viel haar ineens de ongelijkheid op. Dit was iets dat anders moet kunnen! Het bracht haar op het idee om een alternatief te bedenken voor het traditionele kaartspel. Haar manier om een steentje bij te dragen aan meer gelijkheid in de wereld. Young Impact sprak haar over het genderloos kaartspel.

Ontdek hoe je in actie kunt komen voor meer gelijkheid

Hoe kwam je op het idee om een alternatief kaartspel te maken?
”Ik speel vaak kaartspelletjes met mijn neefjes en nichtjes. In de voorbereiding om een kaartspel aan hen uit te leggen, viel mij ineens de standaard hiërarchie op. Dat de heer het meeste waard is, daarna pas de dame en daarna de boer. Toen ik dat hardop aan het uitleggen was dacht ik ineens ‘hè wat zeg ik nou eigenlijk?’. Daarna ging ik ook in gesprek met mijn ouders over de traditionele hiërarchie. Het gesprek eindigde met het doel dat ik een alternatief kaartspel moet bedenken.”

”En dan is, in zoiets simpel als een kaartspel, de heer toch meer waard dan een dame.”

Wat vinden jouw ouders van het traditionele kaartspel?
”Ze merkten dat ze er zelf eigenlijk nooit over na hebben gedacht. Ze waren heel positief over het idee om een alternatief aan te bieden voor mensen die daar behoefte aan hebben. We leven inmiddels allemaal  in een wereld waar gelijkheid erg belangrijk is. En dan is, in zoiets simpel als een kaartspel, de heer toch meer waard dan een dame.”

Wat verbaasde jou het meest over het traditionele kaartspel?
”Waar ik me het meest over verbaas, is dat ik het niet vind passen bij deze tijd. Ik vind het gek dat de ongelijkheid heel duidelijk te zien is maar dit nog niet eerder bij anderen is opgevallen. En ongelijkheid op alle vlakken. De man is meer waard dan een vrouw, iemand van adel is meer waard dan een boer en op alle plaatjes zijn blanke figuren te zien. Dat moet anders kunnen.”

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Indy Mellink (@gsbplayingcards)

Hoe bepaal je wat er anders moet aan het traditionele kaartspel?
”Het duurde even voordat ik een goed alternatief had bedacht. Ik zat eerst vooral na te denken over hoe ik de ongelijkheid tussen man en vrouw kon tackelen. Zou ik beide heer en dame bovenaan kunnen zetten? Maar dan hou je ook altijd nog vast aan het genderbinaire model dat ervan uitgaat dat er slechts twee genders bestaan, man en vrouw. Ik heb ook gedacht over het toevoegen van verschillende rassen aan het kaartspel. Maar dan zit je weer met het probleem dat je meer waarde gaat toe eigenen aan het ene ras. Daarnaast kwam ik erachter dat als je veel veranderingen toevoegt, het moeilijk te onthouden is welke kaart nu meer waarde heeft dan een ander.”

”Ineens klikte het: goud, zilver en brons.”

Dat klinkt als een moeilijk proces. Hoe bepaal je de waardes van de nieuwe kaarten?
”Ik kwam al snel tot de keuze om geheel van mensen af te stappen om het zo eerlijk en neutraal mogelijk te houden. Ik heb zelfs nog even nagedacht over een kaartspel met dieren. Maar daarbij weer hetzelfde probleem dat het niet duidelijk is welk dier meer waard is dan een ander. Je wilt ook niet te veel moeten nadenken bij een kaartspel. Het moet iets zijn dat heel automatisch gaat. En ineens klikte het: goud zilver en brons. Het zijn precies drie kaarten, het is een logische hiërarchie en je hoeft er niet lang over na te denken om het te onthouden. Het is ook heel gemakkelijk want iedereen kent het concept van de sportwereld en de Olympische Spelen.”

Wat waren de reacties van de mensen om je heen?
”Ik had eerst maar vier pakjes gemaakt voor mezelf. Vooral omdat ik zelf de behoefte had om deze nieuwe variant te spelen met mijn familie. Het was niet de intentie om het kaartspel meteen groots bekend te maken. Mijn vrienden en familie reageerden super enthousiast. Ik had ook echt de tijd om het concept aan ze uitleggen. En daar kwamen eigenlijk alleen maar positieve reacties uit. Toen wilde zij ineens ook allemaal een kaartspel voor hun eigen vrienden en familie en zo had ik er ineens 50 besteld. Die gingen zo snel de deur uit dat de volgende bestelling alweer 500 stuks waren. Zo is het bedrijf eromheen begonnen.”

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Indy Mellink (@gsbplayingcards)

 

”Ik geloof dat als je verandering wilt zien je het zelf ook moet verwezenlijken.”

Welke rol speelde diversiteit toen je opgroeide?
”Ik heb altijd voor gelijkheid gestaan. Stereotype denken stoorde mij enorm. Maar ik ben nog nooit met een protest meegelopen of dat ik eerder op zo’n manier actie heb ondernomen tegen ongelijkheid. Ik geloof dat als je verandering wilt zien je het zelf ook moet verwezenlijken. Toen ik de hele issue met het kaartspel ontdekte dacht ik meteen oké hier is iets waar ik wat aan wil doen en waar ik wat aan kan doen. Dit was mijn manier om een kleine oplossing te bieden.”

Wat zijn jouw toekomstplannen met het kaartspel?
”Mijn ultieme droom is dat ik uiteindelijk dit kaartspel als alternatief in iedere winkel zien liggen. Of je nou een pakje kaarten koopt bij het winkeltje op de camping, een benzinestation of een speelgoedwinkel. Dat je altijd de keuze hebt om te kiezen tussen het traditionele kaartspel en dit alternatief. Tot nu toe is het mij pijn nog geen ander spel dat ik gespeeld heb opgevallen dat er een overduidelijke ongelijkheid in zit. Maar wie weet kom ik in de toekomst nog een spel tegen waar ik graag een creatief alternatief voor zou willen verzinnen.”

Bekijk de website van de GSB-kaarten

Door Ana Glavas

Ana verzorgt de communicatie richting partners en stakeholders en werkt in een uitvoerende rol aan de reputatie en naamsbekendheid van Young Impact.

Gerelateerde artikelen

Om onze website veilig te houden en goed te laten functioneren, worden cookies gebruikt. Zo kun jij op een veilige en fijne manier onze website bezoeken. Voor meer informatie, check ons privacybeleid.

Heb je vragen?

Neem contact met ons op via: