Spotlight

Femke en Lisette helpen kunstenaars met mentale problemen

Lisette en Femke zitten op ROC Midden Nederland en deden mee aan het Young Impact-scholenprogramma. Daar leerden zij hoe zij hun talenten konden inzetten voor een ander. Het idee wat zij bedachten groeide uit tot een mega succes en de studenten werden zelfs genomineerd voor een Young Impact Award. Lees hieronder het hele verhaal van de meiden.

 

In actie voor mensen met mentale problemen

Lisette en Femke zetten in het kader van Young Impact een expositie op met in de hoofdrol; kunstenaars met psychische klachten. De meiden vinden het namelijk belangrijk dat het stigma rondom mensen met psychische klachten doorbroken wordt. Door middel van de expositie krijgen de kunstenaars de verdiende erkenning voor het gemaakte werk. Ook is er de mogelijkheid om het werk van de kunstenaars te kopen. Op 13 mei 2019 was er al een sneak preview van de expositie in het Stadskantoor van de gemeente Utrecht en in juli en augustus zal de volledig expositie daar te zien zijn. Wat een prachtresultaat!

 

Een challenge is zo makkelijk nog niet

Het is geen makkie, zo’n challenge in het kader van Young Impact. Femke vertelt: ‘‘Het was voor ons best wel lastig. We hadden zoiets nog nooit gedaan. Het was voor ons ook even wennen om om te gaan met de kunstenaars, die wilden allemaal hun schilderij op de beste plek hebben. Zo was er een meneer die zijn schilderij eerst helemaal rechts opgehangen wilde hebben en later toch weer in het midden. We hebben dit vooral heel rustig aangepakt door het heel geduldig uit te leggen. Ook de afstemming met de locatie was nog wel even lastiger dan we dachten. Er zijn soms verschillende mensen bij betrokken en daar moet je allemaal mee afstemmen. We zijn haast iedere week samengekomen en dan hebben we steeds doorgesproken en samengewerkt naar de challenge toe. Daarnaast namen we het allebei ook mee naar huis. Al met al was het een intensief project naast school!’’

En hoe begin je dan?

Femke: ‘‘We hebben heel veel zelf gedaan. Met de locatie kwamen we er niet uit en toen heeft onze docent ons geholpen. Uiteindelijk hebben we contact gezocht met de gemeente Utrecht, met name om een locatie en partners voor onze expositie te vinden. We zijn toen in contact gekomen met iemand van de gemeente die ons vertelde dat er bij de gemeente geconcludeerd was dat te weinig MBO jongeren initiatief namen en in actie kwamen.’’ De actie van Lisette en Femke kwam dus als geroepen en werd met open armen ontvangen. Lisette heeft verder haar professionele netwerk (stage bij het wegloophuis) ingezet om mensen met psychische klachten te werven die hun kunst wel wilden etaleren op de expositie.

 

Echte betrokkenheid

Tijdens de workshop van Young Impact had Lisette had haar dag niet, waardoor het haar niet lukte om zonder weerstand de workshop te doorlopen. Ze maakte het de trainers knap lastig. ‘‘Tijdens de workshop had ik mijn dag niet en zat ik te katten tegen de trainer. Ik had er toen écht geen zin in. Maar toen ze mij vroegen wat ik nu écht wilde, draaide het om bij mij. Sorry nog dat ik zo kattig was.’’ Toch wist ze de inspiratie en kennis uit de workshop, met dank aan haar begeleidende docent, om te zetten naar een challenge. Ze is blij dat het is gelukt en dat ze zover zijn gekomen. Ze zijn hiermee zelfs genomineerd voor een Young Impact Award! Femke: ‘‘We kwamen wat moeilijk op gang, dus de filmpjes en challenges op de Young Impact site hebben ons geïnspireerd. Toen we genomineerd waren kwamen we er pas achter dat we Young Impact eigenlijk best wel veel konden vragen. We zijn toen op het kantoor geweest en sindsdien hebben we veel contact gehad, ze waren heel erg behulpzaam op het moment dat we vragen hadden.’’

Femke en Lisette vertellen over de expositie

Ontdekken waar je goed in bent

Lisette en Femke ontdekten dat het best veel werk is om een expositie te organiseren en contact te houden met de betrokkenen. Femke: ‘‘Wij zijn allebei geen planners, maar uiteindelijk is het toch goed gekomen. Ook vraagt het veel ondernemerschap van je.’’ Lisette: ‘‘We hebben met name onze kwaliteiten kunnen ervaren. Ik heb van mezelf ontdekt dat ik goed kan coördineren in het hele proces. Ik hield goed overzicht. Lisette heeft vooral een groot verantwoordelijkheidsgevoel en heeft veel doorzettingsvermogen getoond om de locatie te vinden.’’ Ook vroegen we de meiden wat ze van anderen hebben geleerd tijdens het proces. Femke: ‘‘Dat mensen met een psychische kwetsbaarheid mooie talenten hebben, maar dat niet altijd durven tonen. Met een klein zetje durven ze dat wel. Maar daarnaast ook dat zij heel veel waardering kunnen geven voor wat je
doet.’’

 

En nu?

Het project van de meiden duurt nog even voort, want deze zomer is de volledige expositie in het stadskantoor te bewonderen. Femke: ‘‘Mijn advies aan andere jongeren die impact willen maken: gewoon doen! Wij waren in het begin ook wat onzeker en dat we niet wisten waar we moesten beginnen, we twijfelden of het wel zou gaan werken. Ga het gewoon doen en dan maakt het sowieso impact voor wie je het doet. Als je niet weet waar je moet beginnen, gewoon beginnen! Zet het eerste stapje en durf ook om hulp te vragen.’’ Lisette en Femke wonnen uiteindelijk geen Young Impact Award, maar kregen wél veel mooie aandacht en herkenning vanwege hun nominatie. Ook mochten ze tijdens de Young Impact Celebration over de rode loper lopen met alle artiesten en kregen ze een speciale VIP behandeling.

START EEN CHALLENGE

SCHRIJF JE IN VOOR HET SCHOLENPROGRAMMA

Door Elmay Claassen

Elmay is onze Content & Activatie Manager en zet haar creatieve skills in om jongeren in actie te laten komen.

Bekijk meer Spotlight

Om onze website veilig te houden en goed te laten functioneren, worden cookies gebruikt. Zo kun jij op een veilige en fijne manier onze website bezoeken. Voor meer informatie, check ons privacybeleid.