Elias (22) wil het langste regenboogzebrapad ter wereld maken: eentje van zeshonderd meter lang! Elias studeert op de Uithof in Utrecht en vindt dat daar nog veel te winnen valt wat diversiteit betreft. Met zijn zebrapad wil hij uitdragen dat iedereen zichzelf mag zijn, ongeacht geloof, huidskleur, gender, seksualiteit of beperking. Hij wil het zebrapad op 5 juni 2021 onthullen, als wereldprimeur! Elias vecht al jaren lang op verschillende manieren voor diversiteit, waaronder bij projecten en stichtingen die zich hard maken voor de LHBTI+ community.
Dani (18) uit Pijnacker is zelf christen, maar veel van zijn klasgenoten zijn moslim. Daarom wordt in zijn mbo-klas vaak gepraat over verschillende godsdiensten. Dat inspireerde Dani tot het organiseren van een talkshow. “In het nieuws hoor je vaak alleen maar over de haat en tegenstellingen tussen christenen en moslims. Alsof geloven alleen maar oorlogen veroorzaken. Dat is natuurlijk helemaal niet zo, het kan ook écht anders.” In de talkshow werd gepraat over verschillende godsdiensten en over wat ze van elkaar konden leren. Dani wil meer aandacht vragen voor diversiteit, maar dan wel op een laagdrempelige manier.
Veronika (19), Lakiescha (20) en Sohna (19) uit Amsterdam willen dat op scholen bewustwording wordt gecreëerd rondom racisme en discriminatie. Met een petitie hebben ze meer dan 60.000 handtekeningen verzameld én de politiek bereikt. Naar aanleiding van hun acties hebben drie partijen een motie ingediend om deze thema’s op te nemen in het schoolcurriculum en deze motie is inmiddels door de Tweede Kamer aangenomen. Het drietal heeft nu lesmateriaal ontwikkeld voor basis- en middelbare scholen. Volgens Veronika, Lakiescha en Sohna moet discriminatie al op jonge leeftijd besproken worden en ligt er een grote verantwoordelijkheid bij het onderwijs.
Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 10 meisjes geen geld heeft voor menstruatieproducten. Dat moet anders, vindt Mai Tram (16) uit Alkmaar. Op haar middelbare school hoef je nu niet meer naar de conciërge wanneer je je tampon bent vergeten, die vind je nu gewoon gratis in alle meisjeswc’s. Mai Tram regelde namelijk dat haar school in alle meisjeswc’s een kastje met gratis menstruatieproducten ophing. Zo wordt menstruatiearmoede tegen gegaan én wordt er meer bewustzijn gecreëerd rondom menstruatie. ‘’Ik wil laten zien dat het niet iets beschamend is om ongesteld te zijn en meiden zelfverzekerder maken,’’ aldus Mai Tram.
Nuka (20) heeft een skateboard stichting ‘Skaters for Skaters’ waarmee ze nu een skatepark voor kansarme jongeren in Marokko aan het bouwen is. Het doel is om de lokale bevolking in de onderontwikkelde gebieden te ondersteunen en te betrekken. Daarvoor zamelt ze oude skateboard spullen in: van wieltjes tot oude schoenen en kleren. Alle opbrengsten gaan naar ‘Skaters for Skaters’ om de jongeren in Marokko te helpen. Nuka vindt het belangrijk dat al haar acties bijdragen aan duurzaamheid. Zelf woont ze in Scheveningen, waar ze in haar omgeving bekend staat om haar skate- en surfskills, waarmee ze andere jongeren inspireert om hun talenten in te zetten.
‘’Hoe kun jij slim zijn terwijl je een hoofddoek draagt en in Kanaleneiland woont?’’ Met die vraag werd Nour (17) uit Utrecht vaak gepest toen ze op het gymnasium zat. Deze ervaringen met discriminatie gaven Nour de kracht om in actie te komen voor andere kinderen uit achterstandswijken. Ze geeft huiswerkbegeleiding aan basisschoolleerlingen en probeert hen het vertrouwen in zichzelf terug te geven. Deze jongeren hebben vaak ook te maken gehad met vooroordelen en discriminatie. Nour hoopt haar huiswerkschool in de toekomst te kunnen uitbreiden en ziet kansenongelijkheid als een landelijk probleem waar we écht iets tegen moeten doen.
De Amstelveense Wail (12) wilde het oudere mensen makkelijker maken om anderhalve meter afstand te houden. Hij programmeerde een apparaat dat met een simpel piepje aangeeft wanneer je te dicht bij iemand staat. Deze jonge ondernemer merkte dat hij het zelf heel lastig vond om afstand te houden en had altijd al een passie voor programmeren. Toen zijn vader hem wat materiaal gaf om mee aan de slag te gaan, was het hek van de dam. ‘’Het apparaat maakt een geluid als iemand te dicht bij staat, dus dat zorgt ervoor dat je je niet hoeft te schamen als je iemand wilt laten weten dat diegene afstand moet houden,’’ aldus Wail.
De Nijmeegse studenten Sem (22), Sam (22) en Thomas (22) zagen al snel na de uitbraak van het coronavirus dat veel studenten mentale klachten ontwikkelden. Daarom startten zij het online platform Frisse Gedachtes. Op deze veilige plek kunnen jongeren chatten met ervaringsdeskundigen en psychologiestudenten. Inmiddels zit in iedere Nederlandse studentenstad een bestuur en is het platform door verschillende onderwijsinstanties omarmd. Daarnaast organiseren de studenten wandelingen en lezingen op scholen. De volgende stap? Sem, Sam en Thomas willen verhalen over mentale gezondheid koppelen aan muziek, om zo nóg meer mensen bewust te maken van de problemen die onder jongeren spelen.
Rutgers beide oma’s overleden aan Alzheimer en daarom schreef hij daar een liedje over: Mijn Liefde, Mijn Liefde. Als upcoming artiest (artiestennaam Russo) uit Houten wil hij zo voor meer bewustwording onder zijn leeftijdgenoten zorgen. Na het overlijden van zijn oma’s deed Rutger een tijdje vrijwilligerswerk in een verzorgingshuis, wat hem veel leerde over dementie en inspireerde tot het maken van muziek. Rutger hoopt andere jongeren een hart onder de riem te steken. “Ik vond het een mooi idee om over die rotziekte een liedje te schrijven. Maar uiteindelijk is het natuurlijk ook een lied voor alle opa’s en oma’s die Alzheimer hebben gehad,” vertelt hij.
Joep (17) wil een groene muur van minimaal 20 vierkante meter laten bouwen bij zijn middelbare school in Den Haag. Zo’n muur maakt zuurstof aan en is goed voor de biodiversiteit. ‘’We kunnen de stad niet meer teruggeven aan de natuur, maar de stad wel groener maken,’’ vertelt Joep. Deze klimaatheld is nu druk in gesprek met leraren, de ouderraad en experts om zijn plan uit te voeren. Joep vindt het belangrijk dat op school meer bewustzijn wordt gecreëerd omtrent het klimaat, omdat dit volgens hem de plek is waar je je het meest ontwikkelt als persoon.
Josine Leeuwdrent, Daan Hendriks, Bram van Duinen, Nienke Mijnlieff, Timo van Veghel en Leroy op den Kelder uit Utrecht ontwikkelden een duurzaam bordspel: ‘Klimaatjes’. Met dit spel hopen zij dat kinderen al op jonge leeftijd gaan nadenken over het klimaat. In het spel krijg je allerlei dilemma’s voorgeschoteld en moet je bepalen hoe duurzaam de inwoners van jouw eigen stad leven. Er hoort ook een applicatie bij die jongeren helpt om het gesprek aan te gaan. Het spel is nu aan een aantal bassischolen verkocht. In de toekomst hopen de ontwikkelaars er een familiespel van te kunnen maken. Dan kan iedereen, jong en oud, spelenderwijs kennis maken met duurzamer leven!
Filiz (19) uit Utrecht heeft een kledinglijn gemaakt van afval. Zo laat zij zien hoe makkelijk het is om je creativiteit in te zetten voor het milieu. Filiz wil mensen stimuleren om zuiniger om te gaan met kleding en pas iets te kopen als het écht nodig is. De knop ging om bij Filiz toen zij een shockerende documentaire zag over kledingfabrieken in Bangladesh. Het is toch niet normaal dat we op deze manier omgaan met het produceren van kleding en de mensen die in die industrie werken? Voor haar kledinglijn gebruikte Filiz allerlei restmaterialen zoals bubbeltjesplastic, gordijnen en rietjes. De kledingstukken werden geshowd in een modeshow waarin allerlei verschillende modellen meeliepen, want ook diversiteit vindt Filiz een belangrijk onderwerp.
Iedereen kan het verschil maken voor een ander, ook als je een beperking hebt. Dat bewijzen 160 jongeren met een verstandelijke- of meervoudige beperking uit Rotterdam. Zij deelden afgelopen december kerstlichtjes uit aan eenzame ouderen, bij verzorgingshuizen door heel Rotterdam. Het leverde een dag vol prachtige momenten op. Jongeren met een beperking doen doorgaans minder mee in de samenleving, dus juist deze groep weet heel goed het het is om je soms eenzaam te voelen. Vier Rotterdamse scholen deden mee aan de actie: VSO De Hoge Brug, VSO Herenwaard, Mytylschool Praktijk en OLS de Recon.
De zusjes Floor (22) en Christien (13) koken gratis maaltijden voor eenzame ouderen in hun wijk in Maastricht. In een provisorisch keukentje in de achtertuin koken ze drie keer per week een lekkere maaltijd. ‘’Het gaat niet alleen om het eten, maar vooral om het maken van een praatje bij het bezorgen. Ook is het een mogelijkheid om te signaleren of het wel goed gaat met de ouderen,’’ vertelt Floor. De zusjes bieden sociaal contact en voor de ouderen is het een écht lichtpuntje als ze langskomen. De zusjes hopen dat meer jongeren door heel Nederland dit gaan doen en we vaker naar elkaar om gaan kijken.
Amsterdam-Zuidoost, de wijk waar Xavi (13) woont, is de laatste tijd vaak in het nieuws vanwege omstreden drillrap en steekpartijen. Om jongeren uit de wijk op het rechte pad te houden en een veiliger gevoel te creëren, organiseert Xavi voetbaltoernooien. Samen plezier maken én strijden voor meer veiligheid in de buurt, dat is waar Xavi het voor doet. Volgens Xavi moeten we jongeren juist de kans geven om hun talenten te laten zien, in plaats van dat we focussen op wat jongeren fout doen. Inmiddels is zijn initiatief uitgegroeid tot een echte stichting: Voetballen voor Veiligheid.
Om onze website veilig te houden en goed te laten functioneren, worden cookies gebruikt. Zo kun jij op een veilige en fijne manier onze website bezoeken. Voor meer informatie, check ons privacybeleid.
Neem contact met ons op via: