Partners

Bovenbouwleerlingen helpen brugklassers zich thuis voelen op school

Bovenbouwleerlingen helpen brugklassers zich thuis voelen op school
Terug naar het overzicht Demi Piris | 16 mei 2022

De bovenbouwleerlingen van het Erfgooiers College in Huizen vieren het einde van hun maatschappelijke diensttijd (MDT). In een traject van zes maanden staan talentontwikkeling, maatschappelijke betrokkenheid en impact maken centraal. Naast hun eigen ontwikkeling zijn ze ook uitgebloeid tot junior coaches die de brugklassers helpen impact maken. In hun rol als coach hebben ze de brugklassers begeleid met eenzelfde soort traject waarbij de brugklassers een actie hebben uitgevoerd met maatschappelijke impact. Naast de gemaakte impact vertellen de leerlingen dat hun onderlinge band erg versterkt is na het programma. We spraken met leerlingen Marit en Mirre over hun ervaring.

Bekijk onze programma’s

Het Erfgooiers College in Huizen volgt met hun bovenbouwleerlingen een Young Impact MDT-traject. Dit is een intensief programma waarin leerlingen hun talent ontdekken en hoe je daarmee impact kunt maken. Maar ook hoe je jouw talent inzet voor een ander. Zo was tijdens dit traject de peer-to-peer benadering ingezet waarbij de bovenbouwleerlingen jongere brugklassers gingen coachen. Marit: Op het begin waren de brugklassers nog heel verlegen. Maar met iedere workshop die we met ze deden stelden ze zich steeds meer open. Dat vond ik mooi om te zien.”

Mirre: Toen wij zelf in de eerste klas zaten hadden we ook een coach uit de bovenbouw. En toen dacht ik, al als ik ooit deze kans krijg dan wil ik zelf ook heel graag coach zijn van iemand anders. We wilden heel graag aan de leerlingen laten zien dat de brugklas niet eng hoeft te zijn. Want toen ik zelf naar de middelbare school ging vond ik het wel spannend. Wij hebben ze nu laten zien dat ze er gewoon bij horen.”

”Wij hebben ze nu laten zien dat ze er gewoon bij horen.”

De bovenbouwleerlingen hebben in een aantal weken workshops gehad van een Young Impact-trainer. Ze leerden vaardigheden waardoor ze de brugklassers goed kunnen begeleiden en hoe je een goede coach kunt zijn. Mirre: ”Het talent dat bij mij naar voren kwam is dat ik sociaal en vertrouwelijk ben, dat iedereen zijn verhaal bij me kwijt kan. Ik vond het vooral nuttig om te leren hoe ik die talenten in kan zetten.” Marit: ”Mijn kwaliteiten zijn dat ik goed kan luisteren, ik ben geduldig maar ook heel energiek. Ik ben van nature enthousiast en weet andere ook te enthousiasmeren. Het was heel leerzaam om te zien ik gebruik kan maken van die talenten die ik toch al heb!”


Marit en Mirre tijdens de certificaten uitreiking

Iedere workshop leerden de bovenbouw leerlingen weer iets nieuws, zoals hoe je met jongeren om moet gaat en wat het betekent om iemand te begeleiden. Marit: Zo moest je bijvoorbeeld in een workshop op een ballon gaan zitten. Durf je dat wel of durf je het niet? En een maand later hadden we dezelfde workshop maar gaven wij die aan de brugklassers. En het was heel grappig want wij kenden het trucje al en gingen met z’n alle zitten terwijl zij het niet durfden.”

Marit en Mirre hebben verspreid over het schooljaar workshops gegeven aan de brugklassers. Marit: ”We hebben continu contact gehad met onze leerlingen. Zo hebben wij aan het einde van ons traject een grote challenge uitgevoerd.” De lokale bloemist heeft de groep voorzien van gratis bloemen. Aan de rozen hebben ze kaartjes gehangen met lieve teksten erop. Complimentjes zoals: ’je bent mooi zoals je bent’. Zoals de rozen uitgedeeld werden aan voorbijgangers ontstond er een complimentenregen. Mirre: ”We hebben super leuke reacties ontvangen. En dan voel je echt dat je impact hebt gemaakt. Dat zo iets kleins belangrijk kan zijn voor een ander. Dat geeft je een super goed gevoel.”

”Dat zo iets kleins belangrijk kan zijn voor een ander. Dat geeft je een super goed gevoel.”

MDT

En niet alleen de complimentenregen zorgde voor impact. De leerlingen vertelden dat na het MDT traject de sfeer op school nog positiever is geworden. De band tussen de boven- en onderbouw is aanzienlijk hechter geworden. Mirre: ”Ik denk dat we de brugklassers een heel ander beeld heeft gegeven van de middelbare school. Tijdens dit traject zijn de oudste leerlingen verbonden met de jongste. Ons doel was hen te laten zien dat ze er gewoon bij horen. Zo kwamen er verschillende leerlingen naar mij toe die zeiden: ‘Dankjewel, je hebt me echt helpen opstarten op deze school.’ En dat is super leuk om te horen.”

”Zo kwamen er verschillende leerlingen naar mij toe die zeiden: ‘Dankjewel, je hebt me echt helpen opstarten op deze school’.”

Marit: ”Ik denk wel dat we ze echt een stapje verder hebben geholpen op school maar ook met impact maken. We dachten met ze mee, probeerde oplossingen te bedenken voor problemen die er waren en dat waarderen ze enorm.” Wat tijdens dit traject zo succesvol is gebleken is de peer-to-peer benadering. Het bleek voor de brugklasser makkelijker te zijn om naar hun juniorcoach te stappen met een issue naar een leraar. Doordat ze dichter bij elkaar zitten qua leeftijd is het vertrouwen in elkaar groter volgens de leerlingen. Marit: ”Na dit MDT-traject zijn we echt dichter naar elkaar toe gegroeid en is de onderlinge band op school sterker geworden. Je kent elkaar nu en maakt een praatje met elkaar, zowel de junior coaches met elkaar als de verschillende leerlagen met elkaar.”

De maatschappelijke diensttijd (MDT) is een initiatief van de Rijksoverheid, in samenwerking met het onderwijs, maatschappelijke organisaties en gemeenten. Tijdens hun MDT ontdekken jongeren hun talenten en doen ze tegelijkertijd iets voor een ander of de samenleving. Ze leren veel over zichzelf, andere mensen en leefwerelden en hun interesses. Handig bij het maken van bijvoorbeeld een studiekeuze, de volgende stap voor hun toekomst en het vergroten van hun netwerk. Daarom werkt Young Impact samen met de MDT om zo veel mogelijk jongeren impact te laten maken.

Kijk hoe jij kunt bijdragen als partner

Door Demi Piris

Gerelateerde artikelen