STEMMEN

Zo werkt het:

  • Bekijk de 18 genomineerde initiatieven hieronder
  • Klik op de button ‘STEM NU’
  • Selecteer jouw 6 favorieten
  • Check je inbox en bevestig jouw stem

Categorie community

Bekijk kandidaat

Emre Hoogduijn

Over Emre Hoogduijn

Emre (18) helpt niet-westerse jongeren met hun coming-out. Hij doet veel voor de LHBTI+ community en spreekt zich openlijk uit over hoe het is om half Turks te zijn en homoseksueel.

Landelijke campagnes, Paarse Vrijdag, Emre doet het allemaal. Hij wil een voorbeeld zijn en een luisterend oor bieden aan jongeren die daar behoefte aan hebben. ‘’Wat je niet ziet, kun je niet zijn. Ik zag vroeger nooit iemand die homo was en ook Turks,’’ vertelt Emre. Nu probeert hij ervoor te zorgen dat iedereen onvoorwaardelijk zichzelf kan zijn.

Share op

Bekijk kandidaat

Puck & Juul Knols

Over Puck & Juul Knols

Puck (16) en Juul (18) sporen middelbare scholieren aan om armoede te bestrijden. Dat doen zij door inzamelingsacties te organiseren op scholen. De broer en zus willen laten zien hoe makkelijk het is om een verschil te maken.

Kleding, verzorgingsproducten, kerstpakketten, er wordt van alles ingezameld tijdens de acties van Puck en Juul. ‘’Sommige mensen kunnen dit heel goed gebruiken, maar verdienen bijvoorbeeld nét een tientje teveel voor de Voedselbank,’’ vertelt Juul. Daarom zet het tweetal zich, onder de naam Juupu, in voor armoede in hun eigen wijk. Inmiddels hebben al tientallen andere jongeren zich aangesloten bij het initiatief.

Share op

Bekijk kandidaat

Aya Laghzaoui

Over Aya Laghzaoui

Aya (19) heeft een zeldzame stofwisselingsziekte, maar dat weerhoudt haar er niet van om anderen te helpen. Ze doet onder andere boodschappen voor alleenstaande ouders in Nederland en bouwt roze waterputten in Afrika.  

‘’Vroeger had ik een roze kamer. Ik associeer die kleur met hoop, vandaar dat ik roze waterputten wil laten bouwen. Het maakt mij blij en de mensen daar ook,’’ vertelt Aya. Deze impactmaker wil zich zo lang mogelijk blijven inzetten om anderen te helpen. Naast de waterputten organiseerde Aya ook al eens een verwendag voor een gepest meisje én stelde ze kerstpakketten samen voor alleenstaande ouders die in armoede leven.

Share op

Categorie coronahulp

Bekijk kandidaat

Studenten Helpen Scholieren

Over Studenten Helpen Scholieren

De studenten Sander (21) en Iris (22) hebben een platform opgericht om examenleerlingen te helpen, genaamd ‘Studenten helpen Scholieren’. Als gevolg van het coronavirus sloten de scholen en werd veel zelfstandigheid van leerlingen gevraagd. Voor niet iedereen bleek dat even makkelijk te zijn en daarom schoten Sander en Iris hen te hulp.

Sander hielp zijn jongere zusje met de voorbereiding van haar examens. Toen bedacht hij dat er waarschijnlijk heel veel scholieren zijn die baat hebben bij een ‘grote broer’. Zo ontstond het idee voor een platform waarop studenten gekoppeld worden aan scholieren om hen te helpen.

Share op

Bekijk kandidaat

Gewoon mensen die mensen willen helpen

Over Gewoon mensen die mensen willen helpen

Het was zaterdagochtend 14 maart toen Amber (24), Naut (20), Thijs (23) en Jasper (23) de website gewoonmensendiemensenwillenhelpen.nl lanceerden, met als doel om mensen die in deze bizarre tijd een handje extra nodig hebben, het handje te bieden.

Het initiatief blijkt een schot in de roos om hulpbehoevenden tijdens de coronacrisis te helpen. Binnen enkele dagen meldden meer dan 30.000 mensen zich vrijwillig aan om boodschappen te doen, de hond uit te laten of huishoudelijke zorg te verlenen aan hulpvragers. Amber vertelt: ‘’Ons team heeft contact met allerlei ziekenhuizen, scholen, verpleeghuizen en andere organisaties om zoveel mogelijk hulp te bieden.’’

Share op

Bekijk kandidaat

Leonoor Wismans & Rosalie Swart

Over Leonoor Wismans & Rosalie Swart

Leonoor en Rosalie (beiden 22) zijn de oprichters van Koetjes & Kalfjes, een initiatief om eenzame ouderen een hart onder de riem te steken tijdens de coronacrisis. De vriendinnen laten jongeren naar eenzame opa’s en oma’s bellen, zodat zij zo toch een beetje gezelschap kunnen ervaren.

Al meer dan 1500 jongeren meldden zich aan bij het initiatief van Rosalie en Leonoor. Haast alle vrije tijd van de vriendinnen gaat naar het maken van matches met eenzame ouderen. Dat gebeurt ook nog eens heel nauwkeurig op basis van interesses en (voormalig) beroep, zodat er écht een band kan ontstaan. Leonoor: ‘’Ook na de coronacrisis blijft er een noodzaak om dit te doen. We blijven hier zeker mee doorgaan.‘’

Share op

Categorie creativity

Bekijk kandidaat

Moos Vreugdenburg

Over Moos Vreugdenburg

Moos (18) helpt ouderen om kerstfilmpjes te maken voor familie. Nog maar weinig mensen sturen een kerstkaart en dat vinden ouderen erg jammer. Daarom helpt Moos hen een filmpje te maken dat ze via WhatsApp naar familie kunnen versturen.

Moos’ oma denkt in de zomer al na over kerstkaarten en dat bracht Moos op een idee. Hij besloot ouderen te gaan helpen om de kerstwensen te digitaliseren. Afgelopen december ging hij langs in verschillende verzorgingstehuizen om ouderen een filmpje te laten inspreken voor hun familie.

Share op

Bekijk kandidaat

Isa Oorthuis

Over Isa Oorthuis

Isa (19) vindt het onacceptabel dat seksuele intimidatie tijdens het uitgaan zo ‘normaal’ wordt gevonden. Daarom organiseerde zij een posteractie tegen seksuele intimidatie in de kroeg, om een statement te maken tegen opdringerig gedrag.

‘’Ik zeg niet dat ik verkracht ben, maar…’’ zo begon een vriendin van Isa haar zin na een nare ervaring. Die zin zette haar aan het denken. Toen ze voor school een communicatieconcept moest vormgeven, besloot ze hiervoor een maatschappelijk thema te kiezen. Zo werd Isa’s posteractie geboren. ‘’Ik vond het zonde om hem zomaar in mijn portfolio te laten verdwijnen,’’ vertelt Isa. ‘’Daarom besloot ik zelf langs kroegen te gaan en hem daar op te hangen. Ik wil er met mijn posters voor zorgen dat de mate waarin ik en de mensen om mij heen te maken krijgen met seksuele intimidatie drastisch vermindert.’’

Share op

Bekijk kandidaat

Marijn Fidder

Over Marijn Fidder

Marijn (22) fotografeert met haar project ‘Stoute Cellen’ kinderen die kanker hebben. Zo helpt ze ouders en/of het kind bij het verwerkingsproces van deze verschrikkelijke ziekte.

Inmiddels hielp Marijn al 25 gezinnen met haar project. Ze loopt langere tijd mee met deze gezinnen om, al fotograferend, te helpen bij de verwerking. Ze wordt gedurende deze tijd écht onderdeel van het gezin. Ze blijft eten, slapen en ging een keer zelfs mee op vakantie. ‘’Je ziet de achteruitgang goed terug in het fotomateriaal,’’ vertelt Marijn. De verhalen raken haar diep, maar dat weerhoudt haar er niet van zich te blijven inzetten.

Share op

Categorie education

Bekijk kandidaat

Johnny van Vliet

Over Johnny van Vliet

Johnny (23) vindt dat scholen meer aandacht moeten besteden aan gezonde voeding en verantwoorde training. Daarom benadert hij docenten met zijn eigen verhaal en ideeën om het onderwijs te verbeteren.

Al langere tijd is Johnny druk bezig met zijn eigen gezondheid. Zijn ervaring leert dat leerlingen, wat sport en gezondheid betreft, niet altijd op een juiste manier geïnformeerd en gemotiveerd worden. ‘’Het gaat altijd alleen maar over afvallen, in plaats van dat ze vertellen wat de invloed is van sporten op je algehele gezondheid,’’ aldus Johnny.

Share op

Bekijk kandidaat

Vareen Rook

Over Vareen Rook

De moeder van Vareen (22) overleed anderhalf jaar geleden. In die periode ontving zij weinig steun vanuit school, ze zeiden dat ze gewoon door moest gaan. Daarom zet Vareen zich in voor jongeren en studenten en maakt zij ook een documentaire over rouw onder deze groepen. 

Vareen was destijds op zoek naar hulp om haar verlies een plekje te geven, maar die kreeg ze niet. Ook ontdekte ze dat er meerdere studenten rondliepen die dezelfde problemen ervaarden. Rouw wordt niet vergoed door de overheid, terwijl je die wel echt nodig hebt. Ook waren er geen praatgroepen voor jongeren. Daarom besloot Vareen hier een documentaire over te maken.

Share op

Bekijk kandidaat

Shanayla Abdoel

Over Shanayla Abdoel

Gelijke kansen voor iedereen, dat is waar Shanayla (17) zich voor inzet. Als voorzitter van de studentenraad wil zij dat iedere Rotterdamse student een kans krijgt, ongeacht waar je vandaan komt. Ook organiseerde zij al twee keer een actie om meisjes in de kinderprostitutie te bevrijden en een kans te geven op goed onderwijs.

Shanayla is opgeroeid in een criminele achterstandswijk en had het thuis moeilijk. Ook werd ze op school veel gepest, waardoor ze in een depressie belandde. Ze beseft zich dat het niet voor iedereen is weggelegd om uit zo’n diep dal te kruipen. ‘’Als je iets wilt bereiken, vind ik dat je er moet kunnen komen. Het moet niet uit maken waar je vandaan komt of wat je hebt meegemaakt,’’ aldus Shanayla.

Share op

Categorie environment

Bekijk kandidaat

Sara Langeveld

Over Sara Langeveld

Sara (17) ging als vertegenwoordiger van Nederlandse scholieren naar de Youth Climate Summit van de VN in New York. Daar sprak ze met Mark Rutte en andere wereldleiders over hoe we meer bewustzijn kunnen creëren rondom klimaatverandering.

Maar daar stopte het niet voor Sara. Op haar eigen school richtte ze een duurzame commissie op van leerlingen en docenten. Daarnaast zet ze zich ook in voor de ‘schooldakrevolutie’, een initiatief om meer scholen te voorzien van zonnepanelen. Met alles wat ze doet wil ze, op een toegankelijke manier, het gesprek rondom duurzame oplossingen op gang brengen.

Share op

Bekijk kandidaat

Jan Peter van Irsel

Over Jan Peter van Irsel

Jan Peter (17) is oprichter van Verduursamen, een wedstrijd waarbij middelbare scholieren ideeën bedenken om hun eigen school te verduurzamen. Zo creëert hij bewustwording en laat hij zien hoe makkelijk het is om bij te dragen aan de energietransitie.

Samen met een aantal anderen kwam Jan Peter op het idee voor Verduursamen. Ze trokken de stoute schoenen aan en pitchten het idee bij de provincie Noord-Brabant. Die waren enthousiast en binnen een paar maanden stond het project op poten. Al vijf scholen deden enthousiast mee aan het project. ‘’Nu willen we het nóg groter maken en meer jongeren laten meedoen. Het liefst heel Nederland. Ik vind het gewoon heel leuk om jongeren enthousiast te maken,’’ aldus Jan Peter.

Share op

Bekijk kandidaat

Fabiënne Overbeek

Over Fabiënne Overbeek

Fabiënne (19) maakt circulaire wenskaarten van ‘groeipapier’ en besteedt een deel van haar omzet aan het vervullen van bijzondere wensen. Het geluksmomentje dat je hebt bij het ontvangen van een kaart wordt zo keer op keer herbeleefd.

Verjaardagskaarten worden vaak weggegooid. Dat vond Fabiënne zonde! Daarom maakt zij haar wenskaarten van gerecycled groeipapier, waardoor ze kunnen uitgroeien tot een plantje. Sinds kort kun je als koper een wens achterlaten op de website en eens in de zoveel tijd laat Fabiënne één van die wensen uitkomen.

Share op

Categorie health

Bekijk kandidaat

Seyfullah Semen

Over Seyfullah Semen

Seyfullah (23) ontwikkelt een App, MedicinX, die voor meer transparantie binnen de gezondheidszorg gaat zorgen. Verkeerd medicijngebruik is doodsoorzaak nummer drie. MedicinX zorgt voor meer inzichten wat betreft het medicijngebruik van patiënten, voor behandelaars én familieleden.

Seyfullahs doel is om, door middel van data, oplossingen te creëren voor mensen die verkeerd reageren op medicijnen of medicijnen verkeerd gebruiken. Zo wordt een verkeerde behandeling voorkomen! Doordat er meer informatie beschikbaar is, kunnen patiënten beter gemonitord en bijgestuurd worden.

Share op

Bekijk kandidaat

Nynke Asbroek

Over Nynke Asbroek

Nynke (20) zet zich in om de mentale gezondheidszorg te verbeteren. Ze praat over psychische problemen via haar populaire Instagram- en YouTubekanaal, geeft lezingen en draagt bij aan beleidsverbeteringen.

Vorig jaar werd Nynke een tijdje opgenomen in een kliniek, vanwege een zware depressie. In die periode was haar YouTube kanaal Zaressa al razend populair. Ze besloot na thuiskomst om haar ervaringen niet weg te stoppen, maar deze juist te delen met de wereld. Dat zorgde voor enorm veel bewustzijn onder haar volgers. Nu zet ze zich als ervaringsdeskundige in om de hulpverlening te verbeteren.

Share op

Bekijk kandidaat

Kaya van den Dikkenberg

Over Kaya van den Dikkenberg

Kaya (21) wil de impact van pesten laten zien. Daarom organiseerde zij al twee keer een actie op Valentijnsdag, waar bij ‘liefdesbrieven’ werden ingezet als wapen tegen pesten.

In de liefdesbrieven van Kaya stonden namelijk geen lieve woorden, maar pestverhalen van haarzelf en andere jongeren. Met deze actie wil Kaya aandacht vragen voor mentale problemen die veroorzaakt worden door pesten. Ook de overheid wordt betrokken bij het initiatief. Kaya vind het belangrijk dat de ministeries meer gaan doen om pesten tegen te gaan en om dat te bereiken overhandigde ze onlangs een brief aan Hugo de Jonge, de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Share op

Emre Hoogduijn
Puck & Juul Knols
Aya Laghzaoui
Geen voorkeur
Studenten Helpen Scholieren
Gewoon mensen die mensen willen helpen
Leonoor Wismans & Rosalie Swart
Geen voorkeur
Moos Vreugdenburg
Isa Oorthuis
Marijn Fidder
Geen voorkeur
Johnny van Vliet
Vareen Rook
Shanayla Abdoel
Geen voorkeur
Sara Langeveld
Jan Peter van Irsel
Fabiënne Overbeek
Geen voorkeur
Seyfullah Semen
Nynke Asbroek
Kaya van den Dikkenberg
Geen voorkeur
Geen voorkeur

Om onze website veilig te houden en goed te laten functioneren, worden cookies gebruikt. Zo kun jij op een veilige en fijne manier onze website bezoeken. Voor meer informatie, check ons privacybeleid.