Nieuws

Onderzoek Erasmus Universiteit: Jongeren willen wel impact maken, maar weten niet hoe

Onderzoek Erasmus Universiteit: Jongeren willen wel impact maken, maar weten niet hoe
Terug naar het overzicht Lisa Waterman | 24 november 2021

Dat je een goed gevoel krijgt wanneer je impact maakt, weten we na vijf jaar Young Impact intussen wel. Maar wat zijn de blijvende gevolgen van iets goeds doen voor een ander? Iets goeds doen voor een ander noemen we ook wel pro-sociaal gedrag. Uit eerdere onderzoeken weten we dat jongeren impact willen maken, maar hier niet de juiste tools voor hebben. Met onze scholenprogramma’s geven we jongeren de kans om met hun talenten impact te maken op iets of iemand anders. Om onze programma’s nóg beter aan te laten sluiten bij de jongere generatie onderzoeken we wat de gevolgen zijn van impact maken voor jongeren tussen de 12 en 22 jaar. Dat doen we in samenwerking met het SYNC lab van de Erasmus Universiteit.

Het SYNC lab is een groep onderzoekers die zich richt op hoe jongeren zich ontwikkelen tot actieve leden van de samenleving. Ze integreren verschillende perspectieven: ontwikkelingen van het gedrag, hersenontwikkeling en connectie met de maatschappij. Bij dit laatste betrekken ze zowel jongeren als maatschappelijke organisaties. Één van de thema’s waar ze onderzoek naar doen is pro-sociaal gedrag.

Onderzoeker Lysanne te Brinke legt uit: “Onder pro-sociaal gedrag verstaan we iets goeds doen voor iets of iemand anders. Uit eerdere onderzoeken weten we dat jongeren behoefte hebben om iets bij te dragen aan de maatschappij. Als zij hiervoor de kans krijgen, heeft dat niet alleen een positief effect op hun omgeving, maar ook op de jongeren zelf!” Er viel de onderzoekers echter iets op: de intrinsieke behoefte om impact te maken was niet gelijk aan de hoeveelheid kansen die jongeren daarvoor krijgen.

“Tijdens de coronacrisis gaf 46% van de jongeren aan dat ze graag iets zouden willen doen om een ander te helpen, maar maar 18% van diezelfde jongeren had ook echt het gevoel dat ze ook impact konden maken.”

Jongeren blijken dus, juist nu, bereid om anderen te helpen maar zien niet altijd mogelijkheden om daadwerkelijk iets te kunnen betekenen. Lysanne: “Dit is jammer, want we weten dat het helpen van anderen een positief effect kan hebben op het welzijn van jongeren.” Hoogleraar Eveline Crone, auteur van Het Puberende Brein, vult aan: “Uit hersenwetenschap weten we dat de adolescentie een vormende fase is voor hoe je je later ontwikkelt in de maatschappij. Door samen te werken met Young Impact hopen we nog beter zicht krijgen op deze processen. Young Impact laat namelijk zien hoe belangrijk het is om in jongeren te investeren! ”

Om het onderzoek naar pro-sociaal gedrag te toetsen in de maatschappij, kwam het SYNC Lab dus bij Young Impact terecht. Lysanne: “Eigenlijk komen alle onderdelen vanuit het programma van Young Impact overeen met de thema’s waar wij onderzoek naar doen. Wij zijn op zoek naar de positieve gevolgen als we jongeren een kans geven om impact te maken en Young Impact biedt die kans! We geloven in de kracht van het Young Impact programma. We kunnen nu in samenwerking kijken of jongeren bepaalde positieve emoties ervaren na hun actie of dat ze het gevoel hebben dat hun welzijn is verbeterd.”

Het onderzoek van de Erasmus Universiteit past uitstekend binnen de ambities van Young Impact om het scholenprogramma te blijven doorontwikkelen. Wendy Kakebeeke: “We zijn heel blij dat het SYNC lab ons benaderde met het aanbod om Young Impact te onderzoeken. Onze missie sluit namelijk heel goed aan bij wat belangrijk is voor jongeren, zo blijkt uit hun onderzoeksresultaten. En natuurlijk hopen we nu, wetenschappelijk verantwoord, een nog steviger fundament onder ons scholenprogramma te kunnen leggen.”

Wil jij ook meedoen aan uniek wetenschappelijk onderzoek? We hebben nog een aantal plekken over om deel te nemen aan het Erasmus onderzoek. Dat betekent dat jij als docent gratis Young Impact naar je school kunt halen! Onze trainers brengen vol energie de Young Impact-workshop. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Neem contact met ons op

Door Lisa Waterman

Lisa zet haar online skills in om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk jongeren en scholen kennis maken met Young Impact.

Gerelateerde artikelen

Om onze website veilig te houden en goed te laten functioneren, worden cookies gebruikt. Zo kun jij op een veilige en fijne manier onze website bezoeken. Voor meer informatie, check ons privacybeleid.

Heb je vragen?

Neem contact met ons op via: