Nieuws

Gratis download: Jongeren Betrokkenheidsmonitor 2021

Gratis download: Jongeren Betrokkenheidsmonitor 2021
Terug naar het overzicht Ana Glavas | 3 juni 2021

Young Impact doet ieder jaar onderzoek naar de maatschappelijke betrokkenheid van jongeren. Een gewoonte waar we in 2020 mee startten, toen corona net om de hoek kwam kijken. Hoe betrokken zijn jongeren in 2021? Nou, enorm, zo blijkt uit onze Jongeren Betrokkenheidsmonitor 2021. Bijna alle jongeren in Nederland (86,4%) zetten zich vrijwillig in voor iets of iemand anders! Het idee dat jongeren maar wat aan lummelen kan dus definitief in de prullenbak. In het onderzoeksrapport lees je wat jongeren beweegt om zich vrijwillig in te zetten. En hoe je jongeren kunt activeren om nog meer te doen, zodat ‘we’ – vrijwilligersorganisaties, goede doelen, stichtingen, overheden, scholen – hun onbenutte doing good potentieel kunnen ontketenen.

Vraag het rapport gratis aan

Het onderzoek laat zien dat bijna de helft (48%) van de jongeren zich het afgelopen jaar meer zorgen is gaan maken over onze samenleving. Jongeren vinden dat de maatschappelijke bijdragen van de politiek, school en social media influencers nog flink te wensen overlaat. Daarnaast blijkt dat jongeren vrij somber zijn over de komende vijf jaar als het gaat om verbetering van maatschappelijke problemen. Zo denkt bijna de helft (42%) van de jongeren dat milieuvervuiling alleen maar zal toenemen. Hetzelfde geldt voor het thema kansenongelijkheid. Gelukkig is er ook een positieve tendens te zien in het onderzoek. Bijna de helft van de jongeren (49%) denkt dat er over vijf jaar meer acceptatie zal zijn voor de LHBTQ+ community. Dat is goed nieuws, want jongeren vinden acceptatie, het tegengaan van discriminatie en kansengelijkheid vandaag de dag de belangrijkste thema’s.

48% van de jongeren is zich het afgelopen jaar meer zorgen gaan maken over onze samenleving

 

 

Vrijwillige inzet
Gelukkig wachten jongeren niet alleen tot er iets verandert, maar willen ze zelf ook iets doen. Maar liefst 74% van de jongeren geeft aan het belangrijk te vinden om iets te kunnen betekenen voor iets of iemand anders. Daarnaast geeft 1 op de 3 jongeren aan graag vrijwilligerswerk te willen doen, alleen nog niet te weten hoe of waar ze moeten beginnen.

Wendy Kakebeeke, directeur Young Impact: “Wij zien dagelijks dat jongeren zich zorgen maken over hun toekomst, dus in die zin verrassen deze resultaten ons niet. Gelukkig blijkt ook dat hun eigen actiebereidheid enorm groot is. Binnen onze programma’s zullen we nóg meer gaan focussen op een samenwerking met scholen, voorbeeldfiguren en de politiek.”

Vraag het rapport gratis aan

Gerelateerde artikelen

Om onze website veilig te houden en goed te laten functioneren, worden cookies gebruikt. Zo kun jij op een veilige en fijne manier onze website bezoeken. Voor meer informatie, check ons privacybeleid.

Heb je vragen?

Neem contact met ons op via: