Scholenprogramma

The Young Impact Way

Dit is het meest populaire programma onder docenten. Dat begrijpen wij wel! Juist door het bezoek van onze jonge peer-trainers worden jongeren extra geïnspireerd en geactiveerd om in actie te komen. Je haalt de positieve energie letterlijk in huis.

Waar is het voor?

Dit programma is geschikt voor VO, MBO en Praktijkonderwijs (hoger niveau). Jongeren gaan aan de slag met: wat zijn mijn sterke punten, wat vind ik leuk en hoe kan ik dit inzetten om middels een challenge en écht in actie komen voor wat ik belangrijk vindt? Centrale thema’s zijn: Gelijke kansen, Maatschappij, Diversiteit, Klimaat en Gezondheid.

Meld je vrijblijvend aan of vraag persoonlijk advies aan.

Vrijblijvend aanmelden Persoonlijk advies

Programma onderdelen

Dit programma is flexibel, dus je kunt het qua tijdsduur (1 dag tot wel 8 weken) aanpassen aan je rooster. Wij kunnen je hierin adviseren. Onze trainers zorgen voor een interactieve kick-off en workshop en trappen het programma af. De workshop is voor 25 jongeren, dit kun je naar wens uitbreiden met meerdere workshops. Afhankelijk van hoeveel jongeren de workshop krijgen worden voor overige jongeren de digilessen ingezet. Onder begeleiding van deze docenten gaan de jongeren met hun challenge aan de slag.

Voorbereidende opdracht: Buurtonderzoek (Optioneel)

Jongeren gaan op pad met een checklist om te zien wat er beter kan in de eigen omgeving. Klassikaal of als huiswerk. Duurt 50 minuten.

Gezamenlijke kick-off

Tijdens deze interactieve kick-off vertellen onze trainers wat Young Impact is en wat positieve impact inhoudt. Alle jongeren in de aula. Duurt 30 minuten.

Workshop voor 25 jongeren

Jongeren ontdekken wat hun talent is, wat zij belangrijk vinden en hoe zij in actie komen voor een mooiere wereld. Door onze trainers in lokaal. Duurt 3 uur. Naar wens kun je meerdere workshops afnemen.

Digilessen voor overige jongeren

Jongeren ontdekken wat hun talent is, wat zij belangrijk vinden en hoe zij in actie komen voor een mooiere wereld. Door docenten in lokaal. Duurt 50 minuten per les, 3 lessen.

Challenges: tijd voor actie!

Jongeren gaan hun challenges voorbereiden en uitvoeren. Als docent kun je hen begeleiden. Naar eigen inzicht in te roosteren.

Afsluitende reflectieles (Optioneel)

Jongeren kijken terug op hun challenge, de impact die zij hebben gemaakt en wat het programma met hen heeft gedaan. Door docenten in lokaal. Duurt 50 minuten.

Young Impact Day

Ook in 2021 gaan we samen onze impact vieren, veilig en volgens de richtlijnen van het RIVM. Dit doen we tijdens Young Impact Day 2022, dé nationale actiedag voor jongeren.

Toon meer

Wat bieden we aan?

Een programma vol inspiratie en activatie, met een energieke start door onze jonge trainers. Door de verschillende varianten is er altijd een vorm die bij jouw rooster past.

DOWNLOAD DE BROCHURE

  • Een uniek programma

  • Onze trainers zorgen voor de start

  • Kant-en-klare materialen

  • Van één dag tot lesperiode van 8 weken

  • Voor alle niveaus en leerjaren MBO, VO en praktijkonderwijs hoger niveau

  • Voor 25 tot 200 jongeren per programma

The Young Impact Way

“Het is bijzonder om te zien wat het project Young Impact teweeg brengt. Niet alleen bij studenten, maar ook docenten en andere medewerkers waren trots om bij Zadkine te horen!"

Maria Teresa Snelders – Docent MBO

Veelgestelde vragen

Bekijk hier alle veelgestelde vragen over het Young Impact programma. Staat jouw vraag er niet tussen? Laat het ons weten, wij helpen je graag verder!

In welke tijdsperiode kun je dit programma inzetten?

Het programma duurt naar wens één dag tot 8 weken. Je kunt het programma zelf passend maken in het rooster. Wij doen hieronder een voorzet hoe je de onderdelen van het programma The Young Impact Way kunt inzetten in verschillende periodes.

Wat is de methodiek achter dit programma?

Onze programma’s zijn gebaseerd op onze Young Impact methodiek, die rust op drie verschillende pijlers: Inspire (Inspireren), Empower (Doen) en Connect (Samenbrengen). Via de onderdelen van het programma:

1. Ontdekt de jongere wat hij/zij belangrijk vindt in zijn/haar eigen omgeving en/of de wereld
2. Ervaart de jongere dat hij of zij nu al impact heeft
3. Ontdekt wat zijn/haar sterke punten zijn en waar hij/zij blij van wordt
4. Wordt hij/zij geïnspireerd om zijn/haar sterke punten in te zetten voor een challenge
5. Maakt iedere jongere een actieplan voor zijn/haar eigen challenge
6. Leert de jongere hoe hij/zij medeleerlingen of studenten kan helpen

De jongeren werken aan vaardigheden als communiceren en samenwerken, creatief en probleemoplossend denken en handelen, kritisch denken, sociale en culturele vaardigheden en zelfregulering. Een belangrijke succesfactor is dat jongeren zélf bepalen wat voor challenge zij gaan doen. Lees hier meer over onze methodiek & theorie.

Hoe kan ik dit programma koppelen met het onderwijs?

Als docent kun je het Young Impact programma inzetten om jongeren kennis te laten maken met verschillende vaardigheden en thema’s rondom eigentijds onderwijs. We doen hier een voorzet voor hoe je het programma kunt koppelen met het onderwijs (kerndoelen, burgerschap, lob en 21st century skills, ondernemend gedrag). Je hebt alle vrijheid om het programma in te zetten zoals dat voor jou past.

Wat voor challenges gaan de jongeren doen?

Dat mogen zij zelf bepalen! Juist omdat Young Impact hen de vrijheid geeft zelf te kiezen waarvoor zij in actie komen zijn zij intrinsiek gemotiveerd om aan de slag te gaan.

Onze Young Impact reporters gaan regelmatig op bezoek bij jongeren die challenges doen en brengen deze in beeld ter inspiratie voor andere jongeren. Je vindt ze op ons YouTube Kanaal.

Challenges die wij verder veel voorbij zien komen (wisselend niveau van de jongeren):
–  Ik geef iedere dag iemand een compliment
–  Ik ga spelletjes spelen met ouderen
–  Ik organiseer een sporttoernooi voor minder ontwikkelde kinderen in de buurt
–  Ik ga koken met vluchtelingen
–  Ik ga koekjes bakken voor kinderen die niet thuis kunnen wonen
–  Ik maak de buurt schoon
–  Ik organiseer een freerun les voor kinderen die niet het geld hebben om te sporten
–  Ik organiseer een bingo voor ouderen in de buurt
–  Ik maak depressie bespreekbaar op school
– etc.

Houd ook onze nieuwspagina in de gaten, hier plaatsen we regelmatig berichten over challenges die hebben plaatsgevonden.

Wat zijn de kosten van dit programma?

Omdat Young Impact een ANBI stichting is, hebben wij geen winstoogmerk. Young Impact vraagt scholen een eigen bijdrage voor deelname aan dit programma. Deze kosten zijn een klein deel van de daadwerkelijke kosten. Onze partners en fondsen dragen hier aan bij, zodat scholen en organisaties laagdrempelig deel kunnen nemen.

De kosten voor de eigen bijdrage kunnen ook ingezet worden middels het Nationaal Programma Onderwijs of via de Cultuur Jongeren Pas. Mocht het niet via de reguliere schoolbudgetten lukken, is het ook nog een mogelijkheid om een aanvraag te doen bij de gemeente. Ben je benieuwd wat we samen kunnen doen? Neem dan contact met ons op! We spreken je graag.

Heb je vragen?

Wij staan voor je klaar! Neem gerust contact met ons op of laat je gegevens achter voor persoonlijk advies.

Om onze website veilig te houden en goed te laten functioneren, worden cookies gebruikt. Zo kun jij op een veilige en fijne manier onze website bezoeken. Voor meer informatie, check ons privacybeleid.

Heb je vragen?

Neem contact met ons op via: