VEELGESTELDE VRAGEN DOCENTEN

Heb je een vraag over het scholenprogramma? Check dan eerst even de vragen hieronder. Je vindt er bijvoorbeeld informatie over de inhoud, de voorbereiding en uitvoer. Staat jou vraag er niet bij? Neem dan contact op via het contactformulier of bel ons op 088-8000604.

Algemene informatie

Wat is het programma van Young Impact?

Young Impact biedt een interactief, laagdrempelig programma om burgerschapsonderwijs of maatschappijleer vorm te geven met daarin aandacht voor de emotionele en sociale ontwikkeling van jongeren. Het scholenprogramma sluit goed aan bij het huidige curriculum en kan daarom makkelijk geïntegreerd worden. In te zetten tijdens/als:

 • Voorbereiding of vervanging van de maatschappelijke stage
 • Onderdeel van (wereld)burgerschap of maatschappijleer
 • Projectdag/week
 • Vakoverstijgend onderwijs
 • Versteviging of start voor de inzet van een school voor een goed doel

Met jouw leerlingen gaan we aan de slag met: wat zijn je sterke punten, wat speelt er in je omgeving en hoe kun je dit combineren middels een challenge en daadwerkelijk in actie komen voor wat jij belangrijk vindt? Tijdens de Young Impact Celebration ervaren de jongeren dat ze onderdeel zijn van een groter geheel: kleine beetjes impact maken een mega impact!

Waar kan ik meer informatie vinden?

Wil je de informatie over Young Impact nog een keer nalezen of wil je informatie doorsturen naar een collega? Lees dan verder op onze scholenpagina of download hier de informatiebrochure. Je ontvangt de brochure binnen enkele seconden in je mailbox!

Voor wie is het programma geschikt?

Het programma is geschikt voor PO (groep 7 en 8), VO, Praktijkonderwijs/VSO, en MBO en wordt afgestemd op het niveau van de leerlingen.

Lees meer op de pagina Burgerschap MBO.

Zijn er kosten verbonden aan het programma?

Nee, want dankzij onze partners kunnen wij de eerste 100 scholen een gratis scholenprogramma t.w.v. (t.w.v. €5.950,-) aanbieden. Wanneer deze plaatsen vergeven (dit zullen we communiceren) zijn betaalt een school 10% van de waarde: €595,- exclusief BTW (21%) per programma. Ook het gebruik van de digilessen is gratis.

Wil je naast het reguliere (gratis) scholenprogramma met meer dan 150 leerlingen meedoen of een extra workshop voor 25 leerlingen afnemen? Dat kan! Hiervoor geldt een meerprijs van €595,- exclusief BTW (21%) voor de extra inzet van trainers. Je kunt deze keuze aangeven via het inschrijfformulier.

Wat zijn voordelen voor mij als docent?

1. Young Impact heeft een gratis, kant-en-klaar scholenprogramma.

2. Young Impact sluit goed aan bij het huidige curriculum en kan daarom makkelijk geïntegreerd worden. Bijvoorbeeld als onderdeel van wereldburgerschap of maatschappijleer/burgerschapsonderwijs. Young Impact kan ook ingezet worden als alternatief of voorbereiding op de maatschappelijke stage.

3. Young Impact kan ingezet worden als aanvulling op de bestaande projecten waar scholen en scholieren zich voor inzetten (bijvoorbeeld Serious Request, Qompas of NL Doet). Het scholenprogramma van Young Impact verrijkt deze initiatieven doordat het de talentontwikkeling en bewustwording van jongeren versterkt en dieper ingaat op deze thema’s.

4. Het kost docenten weinig tijd. Door de flexibiliteit van het programma is het aan te passen naar de wens van de school. We hebben de gemiddelde tijdsinvestering voor docenten per school op basis van ervaringen van andere docenten ingeschaald op 12-22 uur:

 • 1 uur voorbereiding kick-off en workshop (projectleider)
 • 0,5 uur aanwezigheid kick-off (1 docent per 25 leerlingen)
 • 0,5 uur aanwezigheid kick-off voor 150 leerlingen (1 docent per 25 leerlingen)
 • 3 uur aanwezigheid workshop voor 25 leerlingen (1 docent)
 • 4 uur voor de voorbereiding en uitvoer van de digilessen (1 docent per klas)
 • 1-2 uur voor de voorbereiding en begeleiding van leerlingen bij hun challenges
 • 2-4 uur voor het helpen bij de uitvoering van challenges (indien de challenges tijdens schooltijd uitgevoerd worden)
 • 2-6 uur voor het reizen en aanwezigheid bij de Young Impact Celebration (afhankelijk van de afstand tussen jouw school en de Celebration)

Voor de scholieren zijn de uren buiten het lesprogramma beperkt tot het uitvoeren van hun challenge.

5. We komen naar jullie school met onze trainers om jullie jongeren te enthousiasmeren en we zijn er voor jou als dat nodig is.

Hoe richt ik het programma in?


Het scholenprogramma incl. kick-off, workshop en digilessen, challenges en Celebration (gratis):

– 150 leerlingen doen de kick-off (duur: 30 minuten, starttijd bijvoorbeeld 09.30 uur, gelieve extra begeleiding bij deze grootte)
– Een half uurtje pauze
– 25 leerlingen gaan naar de workshop (uit verschillende klassen, duur 3 uur inclusief een half uur pauze)
– De overige 125 leerlingen gaan idealiter direct aan de slag met digiles 1 met eigen docent (50 minuten)
– De overige 2 digilessen worden op een later moment gegeven met de eigen klas. Zo kunnen de workshop leerlingen de overige leerlingen helpen bij het vormgeven van de challenge.

Het eindproduct van zowel de workshop als de digilessen is een stappenplan voor een challenge. De leerlingen kunnen hiermee zelf aan de slag. Het is aan de school om te bepalen of de challenges binnen schooltijd of buiten schooltijd plaatsvinden. Je kunt de leerlingen desgewenst laten presenteren over wat ze hebben gedaan of een reflectieverslag laten schrijven.

Aan het eind van het schooljaar vindt de Young Impact Celebration plaats. Dit is een essentieel onderdeel van het programma, omdat jouw leerlingen hier hun impact vieren, nogmaals geïnspireerd en geactiveerd worden en we ze bedanken voor hun inzet.  Zorg dus dat jullie hierbij zijn!

Enkel 3 digilessen met digitale handleiding, challenges en Celebration (gratis)
Wil je de volledige vrijheid? Gebruik dan enkel de digilessen. Je ontvangt van ons het promotiepakket en je kunt de digilessen op je eigen datum en tempo aan je leerlingen geven. We blijven met je in contact over de voortgang en challenges.

Het eindproduct van de drie digilessen is een stappenplan voor een challenge. De leerlingen kunnen hiermee zelf aan de slag. Het is aan de school om te bepalen of de challenges binnen schooltijd of buiten schooltijd plaatsvinden. Je kunt de leerlingen desgewenst laten presenteren over wat ze hebben gedaan of een reflectieverslag laten schrijven.

Aan het eind van het schooljaar vindt de Young Impact Celebration plaats. Dit is een essentieel onderdeel van het programma, omdat jouw leerlingen hier hun impact vieren, nogmaals geïnspireerd en geactiveerd worden en we ze bedanken voor hun inzet.  Zorg dus dat jullie hierbij zijn!

Enkel workshops, challenges en Celebration (meerprijs)
Het is mogelijk om enkel workshops in te zetten. Per 25-30 leerlingen komen er een trainersduo naar jouw school op een datum en tijd naar keuze om met jouw leerlingen aan de slag te gaan. Zo hoef je zelf dus niets te doen!

Het eindproduct van de workshops is een stappenplan voor een challenge. De leerlingen kunnen hiermee zelf aan de slag. Het is aan de school om te bepalen of de challenges binnen schooltijd of buiten schooltijd plaatsvinden. Je kunt de leerlingen desgewenst laten presenteren over wat ze hebben gedaan of een reflectieverslag laten schrijven.

Aan het eind van het schooljaar vindt de Young Impact Celebration plaats. Dit is een essentieel onderdeel van het programma, omdat jouw leerlingen hier hun impact vieren, nogmaals geïnspireerd en geactiveerd worden en we ze bedanken voor hun inzet.  Zorg dus dat jullie hierbij zijn!

Je ontvangt één workshop per school gratis. Per extra workshop (en trainersduo) betaalt de school een eigen bijdrage van €595,- excl. btw.

 

Het scholenprogramma

Uit welke onderdelen bestaat het scholenprogramma?

Het scholenprogramma (gratis) bestaat uit de volgende onderdelen:

 1. Telefonische kennismaking met jouw Young Impact coördinator
 2. De kick-off voor max. 150 leerlingen (30 min.)
 3. De workshop voor vooraf geselecteerde 25 leerlingen (3 uur incl. een half uur pauze, twee trainers komen hiervoor naar school)
 4. Lesprogramma (3 digilessen van 50 min. gegeven door eigen docent m.b.v. digitale handleiding)
 5. Challenges: tijd voor actie! (tijdens schooltijd of buiten schooltijd, zelf in te vullen)
 6. De Young Impact Celebration (één dagdeel, essentieel onderdeel voor de Young Impact ervaring!)

Past dit niet voor jouw school? Je kunt ook de keuze maken enkel aan de slag te gaan met de digilessen of enkel workshops aanvragen (meerprijs). Je kunt de keuze hiervoor aangeven bij het inschrijven.

Wat gebeurt er tijdens de kick-off?

Tijdens de kick-off komen alle leerlingen (max. 150) die met Young Impact aan de slag gaan samen. Op een interactieve manier worden zij door onze jonge trainers geïnspireerd, geactiveerd en geïnformeerd over het Young Impact avontuur die zij zullen aangaan. Zo krijgen de leerlingen voorbeelden van challenges en vertellen de trainers hun eigen verhaal. Dit is een belangrijk moment om de connectie met de leerlingen aan te gaan.

Ze ontdekken zelfs dat ze nú al impact hebben in hun dagelijks leven en dat ze hun sterke punten kunnen gaan inzetten voor een challenge. Als iedereen een klein beetje positieve impact heeft, dan hebben we samen een mega impact!

Wat gebeurt er tijdens de workshop?

Een vooraf geselecteerde groep leerlingen (max. 25) gaat aan de slag met onze trainers tijdens de Young Impact workshop. Idealiter komen deze leerlingen uit verschillende klassen. Je kunt hiervoor leerlingen selecteren die een extra duwtje in de rug nodig hebben of die het juist verdienen.

Tijdens de workshop:

 • Ontdekt de leerling wat hij/zij belangrijk vindt in zijn/haar eigen omgeving en/of de wereld;
 • Ontdekt de leerling wat zijn/haar sterke punten zijn en waar hij/zij blij van wordt;
 • Wordt de leerling geïnspireerd om zijn/haar sterke punten in te zetten voor een challenge;
 • Maakt de leerling een actieplan voor zijn/haar eigen challenge;
 • Leert de leerling hoe hij/zij klasgenoten kan helpen tijdens de digilessen.

De leerlingen die de workshop hebben gevolgd, kunnen tijdens de digilessen de overige leerlingen helpen. Idealiter gaan de overige leerlingen van de kick-off, die geen workshop volgen, direct aan de slag met digiles 1 (50 min.) met eigen docent. Digiles 2 en 3  volgen de leerlingen dan weer samen in de dagen of weken erna.

Wat houden de digilessen in?

Young Impact heeft drie digilessen ontwikkeld voor het programma gebaseerd op de Young Impact methodiek. Digiles 1 wordt idealiter gegeven na de kick-off aan de leerlingen die niet deelnemen aan de workshop, digiles 2 en 3 kunnen worden gegeven aan de gehele klas in de dagen of weken na de kick-off. De leerlingen uit de workshop hebben geleerd hoe ze hun medeleerlingen kunnen helpen tijdens de digilessen.

Je zult merken dat er bij de kick-off en workshop een hoop energie vrijkomt bij de leerlingen. Om deze energie vast te houden is het zeer aan te raden zo snel mogelijk te starten met deze lessen.

De lessen nemen de leerlingen stap voor stap mee:

Digiles 1 

 • richt zich op wat jongeren belangrijk vinden in hun eigen omgeving of in de wereld

Digiles 2 

 • richt zich op het ontdekken van sterke punten

Digiles 3

 •  richt zich op het maken van een actieplan voor een challenge.

Het eindproduct van zowel de digilessen als de workshop is een actieplan voor een challenge. Met dit actieplan kunnen de leerlingen zelfstandig aan de slag met hun challenge. Je kunt voor jouw school bepalen of de challenges plaatsvinden tijdens schooltijd of buiten schooltijd. Zie voor meer informatie hierover:

Wat gebeurt er tijdens de Celebration?

De Young Impact Celebration is een essentieel onderdeel voor leerlingen die het scholenprogramma hebben gedaan. Dit evenement is bedoeld om jongeren te bedanken voor de impact die zij hebben gemaakt en te inspireren om dit te blijven doen. Alle jongeren die met een challenge in actie zijn gekomen vieren hier samen hun impact! Een waanzinnig, groots evenement met veel inspiratie, live challenges en aansprekende artiesten én de uitreiking van de Young Impact Awards.

Vorig jaar waren er onder andere optredens van Ronnie Flex, Teske, Rico Verhoeven en KrissKross Amsterdam, met speeches van o.a. Paul Blokhuis; een show gepresenteerd door Katja Schuurman en Daan Boom. Ook voor docenten erg leuk om bij aanwezig te zijn!

Benieuwd naar de afgelopen edities?
Aftermovie 2017 – Ziggo Dome (Amsterdam)
Aftermovie 2018 – Ahoy (Rotterdam)

Praktische vragen

Wat moet ik voorbereiden?

Geen zorgen, onder aan de streep vallen de voorbereidingen alles mee. Wanneer deze voorbereidingen gedaan zijn, garanderen wij dat het Young Impact programma een succes gaat worden!

PRIO! Inplannen van een datum voor de kick-off en workshop (minimaal 3 weken voor gewenste datum):

 • Afstemming collega’s datum uitvoer kick-off en workshop
 • Inplannen van datum via link in bevestigingsmail of telefonisch via 088-8000604. Wij helpen je graag en plannen zo snel mogelijk trainers in voor het bezoek aan jullie school!

3 tot 5 weken voor kick-off en workshop:

 • Telefonische belafspraak met Young Impact coördinator
 • Inplannen digilessen
 • Voorbereiden mededocenten
 • Materialen en ruimtes reserveren

1 week voor aanvang:

 • Young Impact aankondigen bij leerlingen
 • Controleren of je de materialen die per post zijn verstuurd hebt ontvangen

Op de dag van de kick-off en workshop:

 • 60 minuten voor aanvang kick-off; trainers ontvangen
 • Gezamenlijke briefing
 • Bij start kick-off; trainers aankondigen
 • Na de kick-off leerlingen begeleiden naar de workshop/digilessen
 • Tijdens de workshop aanschuiven en meegenieten van dat wat Young Impact brengt

Tijdens de kick-off:

 • Een ruimte (aula, kantine, gym of klaslokaal) waar alle leerlingen in passen
 • Verhoging/podium voor trainers (bij grotere groepen)
 • Rijen stoelen voor het aantal leerlingen of afgebakende zitplaatsen op de grond (bijv. met ducttape)
 • Beamer, scherm, laptop met USB-aansluiting, geluid, pointer
 • Bij een grote ruimte/groep een microfoon
 • A4 vellen bij groepen tót 100 leerlingen
 • Een collega/technicus die stand-by kan staan en die ervoor zorgt dat de techniek werkt
 • Collega-docenten die tussen de leerlingen gaan zitten (minimaal 1 per 25 leerlingen)

Tijdens de workshop:

 • Een groot klaslokaal met voldoende verschuifbare tafels en stoelen
 • Beamer met scherm of smartboard
 • Bij smartboard: inlogcode voor de trainers (of via docentaccount)
 • Wifi
 • Klaarzetten van de materialen die per post zijn toegestuurd
 • Ten minste één docent die aanschuift tijdens de workshop

Na afloop van de kick-off en workshop:

 • Aankondigen wanneer de digilessen starten
 • Afspraken maken met de trainer
 • Leerlingen aanmoedigen hun challenges te registreren via challenges.youngimpact.nl 
 • De datum voor de Young Impact Celebration in je agenda zetten.
 • Bedenken met welk vervoer jullie naar de Celebration komen, hoeveel begeleiders er nodig zijn etc.
 • Wij nemen contact met je op omtrent jullie komst en de tickets!

Wat kost het mij als docent aan tijd?

Door de flexibiliteit van het programma is het aan te passen naar de wens van de school. We hebben de gemiddelde tijdsinvestering voor docenten per school op basis van ervaringen van andere docenten ingeschaald op 12-22 uur:

 • 1 uur voorbereiding kick-off en workshop (projectleider)
 • 0,5 uur aanwezigheid kick-off voor 150 leerlingen (1 docent per 25 leerlingen)
 • 3 uur aanwezigheid workshop voor 25 leerlingen (1 docent)
 • 4 uur voor de voorbereiding en uitvoer van de digilessen (1 docent per klas)
 • 1-2 uur voor de voorbereiding en begeleiding van leerlingen bij hun challenges
 • 2-4 uur voor het helpen bij de uitvoering van challenges (indien de challenges tijdens schooltijd uitgevoerd worden)
 • 2-6 uur voor het reizen en aanwezigheid bij de Young Impact Celebration (afhankelijk van de afstand tussen jouw school en de Celebration)

Waar kan ik de digilessen vinden?

De digilessen zijn alleen beschikbaar voor docenten die deelnemen aan het scholenprogramma. Inschrijven voor het programma kan via deze link. Doe je mee met het programma? Dan kun je de link vinden in de bevestigingsmail die je na je inschrijving hebt gekregen. Ben je je mail kwijt? Geen probleem, neem dan even contact op, dan sturen je we de link opnieuw.

Hoe kan ik de datum voor de kick-off en workshop plannen?

Inplannen van de gewenste datum voor de uitvoer van de kick-off en workshop kan via deze link. Deze staat ook in je bevestigingsmail. Houd er rekening mee dat je dit minimaal 3 weken voor de gewenste datum doet. Twee trainers komen hiervoor naar jullie school. De uitvoer kan gepland worden vanaf augustus 2019 t/m mei 2020.

Hulp nodig?
Inplannen kan ook telefonisch via 088-8000604. Wij helpen je graag en plannen zo snel mogelijk trainers in voor het bezoek aan jullie school!

De challenges

Wat is een challenge?

De acties die leerlingen bedenken, opzetten én uitvoeren noemen wij challenges. Leerlingen zetten een challenge op voor hetgeen dat zij belangrijk vinden met iets waar zij goed in zijn. Dit doen ze met behulp van hun actieplan. Dit is het eindproduct van de workshop en digilessen en hiermee kunnen zij gelijk aan de slag. Challenges worden geregistreerd op de challenge applicatie: challenges.youngimpact.nl

Hoe komen de leerlingen in actie?

Na de kick-off, workshop en digilessen hebben de leerlingen een ingevuld actieplan om aan de slag te gaan met hun challenge. Afhankelijk van wat bij jouw school past worden de challenges uitgevoerd tijdens schooltijd of buiten schooltijd.

Ze kunnen contact gaan opnemen met de mensen of organisaties die ze nodig hebben, benodigdheden regelen, uitnodigingen versturen etc. om zo hun challenge tot een succes te maken en zelf te ervaren hoe het is om impact te maken!

Hebben de leerlingen hulp nodig? Dan kunnen ze altijd via whatsapp contact opnemen met onze Challenge Coach: 06-83845629


Houd in gedachten:

 • Jouw leerlingen kunnen echt meer dan je denkt!
 • Probeer de leerlingen juist de vrijheid te geven, vrijheid werkt motiverend en hoe meer je verrast wordt van de ideeën
 • Denk in oplossingen, wij volwassen denken al snel dat iets niet kan
 • Het gaat om de ervaring, niet om de grootte van de challenge
 • Heb vooral veel plezier!

Hoe kunnen leerlingen hun challenge registreren?

Leerlingen kunnen hun challenges registreren op de website van Young Impact: challenges.youngimpact.nl
Hier maken zij de challenge aan met hun e-mailadres of Facebook account:

Door het registreren van hun challenge:

 • kunnen medeleerlingen hierbij aansluiten
 • kunnen zij andere jongeren bereiken en uitnodigen voor hun challenge
 • ontvangen zij hierdoor hun ticket voor de Young Impact Celebration (dit kun je ook via jou als docent regelen)
 • kunnen zij foto’s en video’s uploaden via de stories
 • Kan Young Impact hen mogelijk nomineren voor een Young Impact Award, die tijdens de Young Impact Celebration wordt uitgereikt
 • kan Young Impact hun challenge een podium geven via bijvoorbeeld Facebook of Instagram
 • kan Young Impact bijhouden wat de impact van alle jongeren samen is!

Is er financiële ondersteuning voor het uitvoeren van een challenge?

Er is financiële ondersteuning beschikbaar voor leerlingen bij het uitvoeren van een challenge. Willen leerlingen een coach die hen helpt en ondersteunt bij het opzetten van hun plan? Dat kan! Via de Nationale Jeugdraad (één van de initiatiefnemers van Young Impact) kunnen zij aanspraak maken op een bijdrage vanuit het Jongerenfonds Ik Ben Geweldig. Bij Ik Ben Geweldig kun je een aanvraag doen en tot €1.000,- financiële support ontvangen én extra coaching/ondersteuning bij het opzetten van een challenge. De aanvraag kan gedaan worden via www.ikbengeweldig.nl of bel voor vragen of overleg naar 030-2303574.

Waar kan ik voorbeelden van challenges vinden?

Duizenden jongeren doen regelmatig al iets voor een ander. Neem een kijkje tussen de bestaande challenges of zie hieronder een aantal voorbeelden:

Andere voorbeelden van challenges:

 • Ik geef iedere dag iemand een compliment
 • Ik organiseer een sporttoernooi voor minder ontwikkelde kinderen in de buurt
 • Ik ga koken met vluchtelingen
 • Ik ga koekjes bakken voor kinderen uit een tehuis
 • Ik maak de buurt schoon
 • Ik organiseer een freerun les voor kinderen die niet het geld hebben om te sporten
 • Ik organiseer een bingo voor ouderen in de buurt
 • Ik maak depressie bespreekbaar op school

Nieuws: 

Houd ook onze nieuwspagina in de gaten, hier plaatsen we regelmatig berichten over challenges die hebben plaatsgevonden.

Young Impact Day

No FAQs Found

De Young Impact Awards

Wat zijn de Young Impact Awards?

De Young Impact Awards zijn er voor alle jongeren die impact hebben gemaakt op iets of iemand anders. Deze voorbeelden inspireren weer anderen om ook in actie te komen.

Voor de awards kijken we naar jongeren en challenges uit het programma en kunnen jongeren door anderen genomineerd worden. Young Impact selecteert uit de nominaties jongeren die op een bijzondere manier verschil maken in de samenleving. Die ook bij tegenslag tot het uiterste blijven gaan. Anders durven denken en doen. Tijd en energie steken in het helpen van anderen en het verbeteren van de wereld. Vanaf april 2019 kan er gestemd worden op de jongeren. Uit iedere categorie volgt één winnaar.

Er worden awards uitgereikt in vijf verschillende categorieën, namelijk:

Categorie: Education

Deze jongeren gaan tot het uiterste om anderen verder te helpen op het gebied van onderwijs en ontwikkeling.

Categorie: Environment

Deze jongeren gaan tot het uiterste om voor een duurzamere leefomgeving te zorgen.

Categorie: Community

Deze jongeren maken een enorme impact door verschillende groepen mensen samen te brengen en mensen met elkaar te verbinden.

Categorie: Creativity

Deze jongeren zetten hun talent voor kunst of cultuur in om een enorme impact te maken.

Categorie: Health

Deze jongeren gaan tot het uiterste om de mentale en fysieke gezondheid van anderen te verbeteren.

Daarnaast wordt dit jaar de George Maduro Prijs uitgereikt tijdens de Celebration. Dit is dé ultieme onderscheiding die wordt uitgereikt aan één van de vijf award winnaars.

Hoe kan ik mijn leerling of kennis nomineren voor een award?

Verdient jouw leerling of kennis een plek in de spotlights? Nomineer hem of haar dan voor een Young Impact Award. Dit kun je doen door zijn of haar naam, leeftijd, een omschrijving van de challenge en de datum waarop de challenge uitgevoerd is of uitgevoerd gaat worden te mailen naar [email protected].

Let op: voor dit schooljaar (2018-2019) kunnen er geen jongeren meer genomineerd worden! Vanaf april 2019 kan er gestemd worden op de genomineerden van dit jaar. 

Om onze website veilig te houden en goed te laten functioneren, worden cookies gebruikt. Zo kun jij op een veilige en fijne manier onze website bezoeken. Voor meer informatie, check ons privacybeleid.