Blog

Young Impact XL: van activatie naar maatschappelijke betrokkenheid

Young Impact XL: van activatie naar maatschappelijke betrokkenheid
Terug naar het overzicht Peter van Heck | 1 november 2018

Jongeren lui? Echt niet! Mijn ervaring is dat jongeren wel degelijk te motiveren zijn om zich in te zetten voor de samenleving. Binnen Young Impact kan ik zorgen voor de vonk die ervoor zorgt dat jongeren echt ‘aan’ gaan. We zijn nu één van de proeftuinen van de Maatschappelijke Diensttijd en intensief bezig met de ontwikkeling van het nieuwe Young Impact XL-programma, waarmee we een extra verdieping kunnen maken en jongeren langdurig gaan laten participeren.

 

Supersize your impact

De pubertijd is niet de makkelijkste fase in het leven van een jongere en daarom is het voor veel organisaties een uitdaging om deze groep in beweging te krijgen. Best bijzonder dus dat Young Impact de intrinsieke motivatie van jongeren wél weet aan te boren en hen kan laten zien hoe makkelijk het is om impact te maken. 97% van alle duizenden jongeren die deelnamen geeft aan blijvend in actie te willen komen. Daarom ben ik zo blij met de ontwikkeling van het Young Impact XL-programma: we kunnen jongeren nu nóg een stap verder helpen, hen trainen en coachen, meer begeleiding bieden en verbinden met andere jongeren. We maken een shift van activatie naar langdurige maatschappelijke betrokkenheid. Ook dit programma wordt ontwikkeld in nauwe samenwerking met veel experts van De Nationale Jeugdraad (NJR).

 

Groepen verbinden

Kwetsbare jongeren worden vaak gestigmatiseerd als ‘zielig’ of ‘een probleem’. Ik heb altijd al geloofd dat iedere jongere het verschil kan maken en daarom past het gedachtegoed van Young Impact ook zo goed bij mij. Young Impact gaat dat stigma tegen. Er wordt geen onderscheid gemaakt: alle jongeren kunnen meedoen en het verschil maken. In het nieuwe programma gaan we zelfs nog een stap verder: verschillende groepen jongeren worden aan elkaar verbonden. Bijvoorbeeld groepen jongeren met een beperking met een VWO-klas of jongeren uit de jeugdhulpverlening met een MBO-school. Deze verbindingen zorgen ervoor dat jongeren uit hun comfortzone stappen en met elkaar een extra verdieping kunnen maken: wie ben ik, wat zijn mijn sterke punten en hoe kan ik die inzetten voor die ander of mijn omgeving? Dit zorgt bij alle groepen jongeren voor een positief gevoel van eigenwaarde en meer zelfvertrouwen. We zorgen dat iedereen ervaart dat hij of zij iets kan betekenen voor de ander en de wereld.

 

Van activatie naar langdurige participatie

In het verleden heb ik elf jaar als hulpverlener met kwetsbare doelgroepen gewerkt, bijvoorbeeld met jongeren in de jeugdhulpverlening. In die rol heb ik vaak een verkeerd beeld gehad van wat jongeren allemaal kunnen. Ik was huiverig of deze kwetsbare jongeren wel te activeren waren vanwege hun achtergrond. Gelukkig zat ik daar totaal naast: ik laat me nu iedere dag weer verrassen door de impact van jongeren. Wat een feest dat we nu een proeftuin zijn van de Maatschappelijke Diensttijd en met zoveel bijzondere organisaties en sleutelfiguren kunnen samenwerken. Als projectleider van het XL-programma ga ik, samen met mijn team, die shift maken naar langdurige maatschappelijke betrokkenheid en daar heb ik enorm veel zin in. Het ontdekken en bouwen van deze brug word een fantastische uitdaging waarbij de kracht van Young Impact van groots belang is.

Door Peter van Heck

Gerelateerde artikelen

Om onze website veilig te houden en goed te laten functioneren, worden cookies gebruikt. Zo kun jij op een veilige en fijne manier onze website bezoeken. Voor meer informatie, check ons privacybeleid.

Heb je vragen?

Neem contact met ons op via: