Spotlight

Tatjana startte de challenge #ZORGVOORJEZELF

Tatjana startte de challenge #ZORGVOORJEZELF
Terug naar het overzicht Elmay Claassen | 10 november 2018

Je kent het vast wel: je agenda is bomvol, er ligt een berg huiswerk op je te wachten, iedereen wil wat van je en je hoofd maakt overuren. Op sociale media lijkt iedereen een leuker leven te leiden dan jij en niemand heeft het ooit over stress of een opgebrand gevoel. Door alle drukte kom je er ook niet of nauwelijks aan toe om dingen voor jezelf te doen, terwijl die zelfzorg juist zo belangrijk is. Van huis uit heb ik niet altijd goed meegekregen hoe je goed voor jezelf moet zorgen en hierdoor ben ik nogal wat grenzen van mezelf overgegaan. Altijd hard aan het werk, altijd bezig met anderen en super hard voor mezelf. Daardoor heb ik bijna een jaar thuis gezeten met een depressie; ik voelde me opgebrand en was heel erg down. Om voor meer bewustwording te zorgen onder andere jongeren, startte ik de challenge #ZORGVOORJEZELF.

 

Selfcare deluxe

De hashtag #SELFCARE is al een paar jaar hot & happening op Instagram en niet voor niets: in een wereld waar het vaak gaat over de buitenkant (de mooiste kleren, make-up, sneakers) en een groots en meeslepend leven leiden (waar we natuurlijk allemaal foto’s van online posten met de beste filters) en het volgen van influencers, die vaak een onrealistisch beeld geven van hoe we het beste kunnen leven, raken we onszelf weleens kwijt en dat is jammer. Want alleen jij weet wat werkt voor jou en hoe jij je leven echt wilt leven. Hoe je daar achter komt? Door wat vaker stil te staan en echt naar jezelf te (durven) luisteren. Ik vond het wel een beetje spannend om deze challenge te starten. Zouden andere jongeren het nut hiervan wel inzien?

Er is geen handleiding

Zelfzorg komt in alle soorten en maten, verschilt waarschijnlijk per moment en is voor iedereen anders. De ene dag heb je misschien behoefte om een keiharde boks- of krachttraining te volgen, de volgende dag slaap je liever uit en hang je de hele dag op de bank, terwijl je Netflix kijkt en een grote reep chocolade binnen handbereik hebt. Soms voelt het goed om met heel veel vrienden af te spreken, terwijl je op andere dagen juist liever bent. Bij mij werkt het vaak om een lange douche te nemen, mooie muziek te luisteren, te schrijven in een mooi (dag)boek of om naar yoga te gaan om mezelf de aandacht te geven waar ik behoefte aan heb. Maar er is geen handleiding; wat voor de een werkt, doet het niet voor de ander. De grootste tip die ik kan geven is om vaker stil te staan, even je telefoon weg te leggen en te voelen: waar heb ik zin in, wat voelt goed op dit moment? De voordelen van wat zelfzorg in je leven?: meer energie, focus, je leert jezelf beter kennen en het lukt vaak beter om je dromen en doelen na te streven. Ook heb je uiteindelijk vaak meer energie en aandacht voor anderen om je heen.

 

Veel reacties

Ik heb gelukkig super veel leuke reacties gehad op deze challenge. Op Instagram Stories ben ik veel getagd door jongeren terwijl ze buiten aan het wandelen of sporten zijn, aan het schrijven zijn in een dagboek of met een kop thee op de bank chillen. Ook heb ik veel berichtjes gehad met tips om beter voor jezelf te zorgen. Ik heb zeker het idee dat ik impact heb gemaakt met mijn challenge! Al zijn het maar een paar mensen die hierdoor iets vaker stil staan, dan is dat voor mij al een hele winst. Mijzelf helpt het in ieder geval enorm; ik ben happier met mezelf (uiterlijk en innerlijk) en kan mijn dromen en doelen beter nastreven. Win-win dus! Wil jij ook aandacht vragen voor een onderwerp wat jij belangrijk vindt? Schrijf het op, maak een plan, probeer anderen in je omgeving enthousiast te krijgen en probeer dan samen te gaan voor wat jij belangrijk vindt. Gewoon doen!

Door Elmay Claassen

Elmay is onze Content & PR Manager en zet haar creatieve skills in om jongeren in actie te laten komen.

Gerelateerde artikelen

Om onze website veilig te houden en goed te laten functioneren, worden cookies gebruikt. Zo kun jij op een veilige en fijne manier onze website bezoeken. Voor meer informatie, check ons privacybeleid.

Heb je vragen?

Neem contact met ons op via: