Scholenprogramma

Young Impact Speciaal

Vanuit jouw eigen unieke talent een actie doen voor iemand anders. Dat kan iedereen, vinden wij. Ook jongeren die iets meer begeleiding nodig hebben. Young Impact helpt jou als docent met een effectief en interactief programma om jongeren te inspireren én activeren.

Waar is het voor?

Dit programma stimuleert talentontwikkeling en richt zich vooral op het positieve. Het zorgt dat jongeren ervaren dat zij ook het verschil maken. Het is geschikt voor VSO (vanaf cluster 3) en praktijkonderwijs (lager niveau). Centrale thema’s zijn: Gelijke kansen, Maatschappij, Diversiteit, Klimaat en Gezondheid.

Meld je vrijblijvend aan of vraag persoonlijk advies aan

Vrijblijvend aanmelden Persoonlijk advies

Programma onderdelen

Het programma wordt grotendeels door Young Impact uitgevoerd. Je kunt het programma in 1 tot 3 weken afronden. Onze trainers komen naar school voor de workshop(s) en brengen inspiratie en activatie.

Voorbereidende opdracht: Buurtonderzoek (Optioneel)

Jongeren gaan op pad met een checklist om te zien wat er beter kan in de eigen omgeving. Klassikaal of als huiswerk. Duurt 50 minuten.

Eerste workshop

De trainers gaat met jongeren ontdekken wat hun talent is, wat zij belangrijk vinden en hoe zij in actie komen voor een mooiere wereld. 20 jongeren per workshop. Duurt 2 uur.

Tweede workshop

De trainers gaat met jongeren ontdekken wat hun talent is, wat zij belangrijk vinden en hoe zij in actie komen voor een mooiere wereld. Voor dezelfde jongeren als workshop 1. Duurt 2 uur.

Challenges: tijd voor actie!

Jongeren gaan hun challenges voorbereiden en uitvoeren. Als docent begeleid je hen. Naar eigen inzicht in te roosteren.

Afsluitende reflectieles (Optioneel)

Jongeren kijken terug op hun challenge, de impact die zij hebben gemaakt en wat het programma met hen heeft gedaan. Door docenten in lokaal. Duurt 50 minuten.

Feestelijke afsluiting

Ook in 2021 gaan we samen onze impact vieren, veilig en volgens de richtlijnen van het RIVM. Dit doen we tijdens Young Impact Day 2021, dé nationale actiedag voor jongeren.

Toon meer

WAT BIEDEN WE AAN?

Een programma met een energieke start door onze jonge trainers, die zorgen voor inspiratie en activatie. Door onze jarenlange ervaring, kun je ervan op aan dat het niveau van het programma aansluit bij de jongeren op jouw school.

  • Voor VSO (vanaf cluster 3) en praktijkonderwijs (lager niveau)

  • Workshop(s) per klas

  • Onze trainers zorgen voor de start

  • Aangepast op het niveau van de jongeren

Young Impact Speciaal

''Je ziet leerlingen groeien. Je ziet ze groeien, door het juist te doen. Het succes zorgt ervoor dat hun zelfvertrouwen een boost krijgt''

Irene Decot – Docent VSO

Veelgestelde vragen

Bekijk hier alle veelgestelde vragen over het Young Impact programma. Staat jouw vraag er niet tussen? Laat het ons weten, wij helpen je graag verder!

In welke tijdsperiode kun je dit programma inzetten?

Dit programma bestaat uit twee workshops van 2 uur. Je kunt je voorkeursdata hiervoor opgeven. We adviseren dit programma in maximaal 3 weken af te ronden, om de aandacht van de jongeren er goed bij te houden.

Wat is de methodiek achter dit programma?

Onze programma’s zijn gebaseerd op onze Young Impact methodiek, die rust op drie verschillende pijlers: Inspire (Inspireren), Empower (Doen) en Connect (Samenbrengen). Via de onderdelen van het programma:

1. Ontdekt de jongere wat hij/zij belangrijk vindt in zijn/haar eigen omgeving en/of de wereld
2. Ervaart de jongere dat hij of zij nu al impact heeft
3. Ontdekt wat zijn/haar sterke punten zijn en waar hij/zij blij van wordt
4. Wordt hij/zij geïnspireerd om zijn/haar sterke punten in te zetten voor een challenge
5. Maakt iedere jongere een actieplan voor zijn/haar eigen challenge
6. Leert de jongere hoe hij/zij medeleerlingen of studenten kan helpen

De jongeren werken aan vaardigheden als communiceren en samenwerken, creatief en probleemoplossend denken en handelen, kritisch denken, sociale en culturele vaardigheden en zelfregulering. Een belangrijke succesfactor is dat jongeren zélf bepalen wat voor challenge zij gaan doen. Lees hier meer over onze methodiek & theorie.

Wat voor challenges gaan de jongeren doen?

Dat mogen zij zelf bepalen! Juist omdat Young Impact hen de vrijheid geeft zelf te kiezen waarvoor zij in actie komen zijn zij intrinsiek gemotiveerd om aan de slag te gaan.

Onze Young Impact reporters gaan regelmatig op bezoek bij jongeren die challenges doen en brengen deze in beeld ter inspiratie voor andere jongeren. Je vindt ze op ons YouTube Kanaal.

Challenges die wij verder veel voorbij zien komen (wisselend niveau van de jongeren):
–  Ik geef iedere dag iemand een compliment
–  Ik ga spelletjes spelen met ouderen
– Ik maak een vega(n) maaltijd voor mijn beste vriend(in)
–  Ik organiseer een sporttoernooi voor minder ontwikkelde kinderen in de buurt
–  Ik ga koken met vluchtelingen
–  Ik ga koekjes bakken voor kinderen die niet thuis kunnen wonen
–  Ik maak de buurt schoon
–  Ik organiseer een freerun les voor kinderen die niet het geld hebben om te sporten
–  Ik organiseer een bingo voor ouderen in de buurt
–  Ik maak depressie bespreekbaar op school
– etc.

Houd ook onze nieuwspagina in de gaten, hier plaatsen we regelmatig berichten over challenges die hebben plaatsgevonden.

Wat zijn de kosten van dit programma?

Dit programma is voor deze doelgroep kosteloos.

Omdat Young Impact een ANBI stichting is, hebben wij geen winstoogmerk. Young Impact vraagt scholen enkel een eigen bijdrage voor deelname aan het Young Impact Way programma en de School Take Over. Deze kosten zijn een klein deel van de daadwerkelijke kosten. Onze partners en fondsen dragen hier aan bij, zodat scholen en organisaties laagdrempelig deel kunnen nemen. Het Do It Yourself lespakket en Young Impact Speciaal zijn altijd gratis beschikbaar.

De kosten voor de eigen bijdrage kunnen ook ingezet worden middels het Nationaal Programma Onderwijs. Mocht het niet via de reguliere schoolbudgetten lukken, is het ook nog een mogelijkheid om een aanvraag te doen bij de gemeente. Ben je benieuwd wat we samen kunnen doen? Neem dan contact met ons op! We spreken je graag.

Heb je vragen?

Wij staan voor je klaar! Neem gerust contact met ons op of laat je gegevens achter voor persoonlijk advies.

Om onze website veilig te houden en goed te laten functioneren, worden cookies gebruikt. Zo kun jij op een veilige en fijne manier onze website bezoeken. Voor meer informatie, check ons privacybeleid.

Heb je vragen?

Neem contact met ons op via: