Vragen

Op deze pagina vind je alle veelgestelde vragen over het Young Impact programma voor scholen en organisaties. 

Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan gerust even contact met ons op.

CONTACT

Vragen omtrent de Coronacrisis

Wij hadden een programma ingepland na 18 maart, maar onze school is dicht. Wat nu?

Vanaf 18 maart zijn alle scholen in Nederland gesloten. De vraag is nog hoelang dit nog gaat duren. Dit betekent natuurlijk dat het onmogelijk is voor Young Impact om het programma bij jullie op te komen uitvoeren. Vooralsnog zijn dus alle programma’s tot nader order geannuleerd.

We zullen met een ieder van jullie telefonisch contact opnemen om het vervolg door te nemen. Je mag ons ook vast bellen op 06-83845629.

Dit kan zijn:
1. Het programma doorschuiven naar schooljaar 2020-2021. Wil je komend jaar sowieso meedoen? Schrijf jouw school dan vast gratis in.
2. Het programma door laten gaan wanneer scholen weer open gaan (afhankelijk van de maatregelen).

Wil je wel graag aan de slag met Young Impact tijdens de komende weken? Dat kan! We hebben aantal online lesaanbod uitgewerkt voor VO en MBO scholen. Hiermee kun je laagdrempelig aan de slag en iedereen kan meedoen, ook vanuit huis.

Wij hebben al meegedaan met het programma, maar zijn nog niet in actie gekomen. Wat nu?

Fijn dat we al op school zijn geweest! Dit betekent dat de jongeren goed weten wat Young Impact is en zijn zij zich bewust van dat zij een positieve impact kunnen maken op een ander. Vanuit Young Impact geloven we dat jongeren ook tijdens deze crisis impact kunnen maken, bijvoorbeeld door te bellen met ouderen, een leuk briefje achter te laten voor de postbode of zijn of haar moeder een handje te helpen. Hoe kun je de jongeren alsnog stimuleren om in actie te komen? Lees hier meer over wat je nu kunt doen met jouw klas.

Wij hebben het programma afgerond en zijn al in actie gekomen, maar willen graag nog iets doen! Kan Young Impact hierbij helpen?

Zeker! Lekker bezig. Zeker in tijden van de coronacrisis is positieve impact heel erg gewenst! Young Impact geloven we ook dat jongeren ook tijdens deze crisis impact kunnen maken, bijvoorbeeld door te bellen met ouderen, een leuk briefje achter te laten voor de postbode of zijn of haar moeder een handje te helpen. Wat zouden jullie kunnen doen? Lees hier verder.

Wij hebben onze challenges al eerder gedaan. Krijgen mijn leerlingen/studenten nu toegang tot het online event?

Zeker. Ondanks dat Young Impact Day niet doorgaat, verdienen deze jongeren een bedankje! De actiecampagne Young Impact Helpt sluiten we op 15 mei samen af met een exclusieve online show, vol optredens van bekende artiesten. Iedereen die meedoet aan één van de challenges, of eerder dit jaar met Young Impact in actie is gekomen, krijgt exclusief toegang. We zullen jou als docent op de hoogte houden van de praktische invulling hiervan (link, toegangscode, tijden, programma etc.).

 

Hoe meld ik mijn klas aan voor het online event op 15 mei?

1. Individueel: door jongeren zich te laten aanmelden via de website helpt.youngimpact.nl
2. Klassikaal: je kunt voor de jongeren toegang krijgen door je als docent aan te melden via deze link. Wij zorgen voor toegang, door een unieke code. Deze code kun je dan delen met jouw leerlingen.

Hoe ziet het programma er in schooljaar 2020-2021 uit gezien de maatregelen?

Gezien de maatregelen vanuit het RIVM, zullen ook wij moeten kijken naar wat dit betekent door de uitvoer van het programma bij scholen en organisaties. In deze nieuwsupdate houden we je op de hoogte van de gevolgen van de corona crisis op het programma van Young Impact.

Algemene informatie

Wat is het programma van Young Impact?

Young Impact biedt een programma aan voor scholen en organisaties in de jeugdhulp en jongeren met een beperking. Door Young Impact komen jongeren in actie voor een mooiere wereld en maken impact door iets voor iemand anders te doen.

Samen met onze jonge trainers gaan de jongeren aan de slag met:

 • Wat zijn jouw sterke punten?
 • Wat vind je belangrijk?
 • Wat speelt er in je omgeving?
 • Hoe kun je dit combineren middels een challenge en écht in actie komen voor wat jij belangrijk vindt?

Met hun actie verdienen de jongeren een ticket voor de grote afsluiter van het programma: Young Impact Day /// dé landelijke actiedag voor jongeren!

Voor wie is het programma geschikt?

Het programma bieden we aan voor scholen en organisaties in de jeugdhulp en jongeren met een beperking. Lees hieronder verder voor een specificatie:

Scholen:

Voortgezet Onderwijs (alle niveaus)
MBO (alle niveaus)
Praktijkonderwijs
VSO (vanaf cluster 4)


Jeugdhulp:

Jeugdhulp verbonden met onderwijs
Jeugdhulp zonder verblijf
 • Wijk- of buurtteam
 • Ambulante hulp op locatie aanbieder
 • Daghulp op locatie aanbieder
 • Hulp in netwerk (thuis, op school)
Jeugdhulp met verblijf
 • Pleeggezin
 • Gezinsgerichte opvang (logeerhuizen of zorgboerderijen)
 • Gesloten plaatsing in instelling
 • Overige jeugdhulp met verblijf

 

Jongeren met een beperking

 • Daghulp/opvang op locatie aanbieder
 • Kortdurend verblijf (voorbeeld: logeeropvang)
 • Verblijf in verschillende woonvormen op locatie aanbieder
 • Onderwijs; VSO (vanaf cluster 4), Mytyl/Tyltyl scholen

Zijn er kosten verbonden aan het programma?

Nee, want dankzij onze partners kunnen wij de programma’s t.w.v. (t.w.v. €5.950,- per programma) aanbieden aan alle doelgroepen. Per school of organisatie bieden wij één gratis programma aan.

Wil je deelnemen met meerdere programma’s of workshops? Dan betaal je een eigen bijdrage van €595,- exclusief BTW (21%) per extra inzet van een trainersduo.

Wat zijn voordelen voor mij als docent of professional?

Young Impact heeft een jarenlange ervaring met het inspireren en activeren van jongeren. Middels door onze beproefde methodiek ‘Circle of impact’ en het enthousiasme van onze jonge trainers brengen wij:

///   Een gratis programma vol inspiratie én activatie, ook voor jou als professional
///   Onze jonge trainers krijgen de jongeren in beweging (peer-to-peer methodiek)
///   Op een positieve manier aan de slag met jongeren en jij doet gewoon mee
///   Sluit goed aan bij maatschappijleer, burgerschap, loopbaanoriëntatie, goede doelen dag of als invulling van een projectweek
///   Werken aan zelfvertrouwen en talentontwikkeling: draagt bij aan individuele en gezinsdoelen
///   Een programma dat aansluit op het niveau en behoefte van de jongeren
///   Je hoeft het niet alleen te doen: onze trainers, challenge coach en coördinatoren staan voor je klaar
///   Met de jongeren naar Young Impact Day: een unieke kans en een onvergetelijke ervaring

 

Challenges

Wat is een challenge?

Tijdens het programma gaan de jongeren aan de slag met een actie die zij gaan doen voor iets of iemand anders om de wereld mooier te maken. Écht impact maken en zelf ervaren hoe dat is voor jezelf én voor de ander. Deze acties noemen wij challenges.

De grootte van de challenge maakt niet uit, het gaat om de ervaring. We stimuleren de vrijheid van jongeren, zodat ze zelf kiezen waarvoor ze in actie komen en het ook nog eens leuk vinden om te doen.

Tijdens het programma vullen de jongeren een actieplan voor de challenge in. Daarmee kun je als school of organisatie de challenge voorbereiden en uitvoeren. Met het uitvoeren van de challenge verdienen de jongeren een ticket voor de grote afsluiter: Young Impact Day.

Hoe komen de jongeren in actie?

Na het uitvoeren van de workshop(s) en voor scholen ook de digilessen, hebben de jongeren een ingevuld actieplan om aan de slag te gaan met hun challenge.

Afhankelijk van wat bij jouw school of organisatie past worden de challenges uitgevoerd tijdens schooltijd of buiten schooltijd. Houd rekening met eventuele voorbereidingstijd in het rooster van de jongeren.

Jongeren kunnen zelfstandig of met begeleiding contact gaan opnemen met de mensen of organisaties die ze nodig hebben, benodigdheden regelen, uitnodigingen versturen etc. om zo hun challenge tot een succes te maken en zelf te ervaren hoe het is om impact te maken.

Hebben de jongeren extra hulp nodig? Dan kunnen ze altijd via Whatsapp contact opnemen met onze Challenge Coach: 06-83845629.

Houd in gedachten:

///    De jongeren kunnen echt meer dan je denkt!
///    Probeer de jongeren juist de vrijheid te geven, vrijheid werkt motiverend en hoe meer je verrast wordt van de ideeën
///    Denk in oplossingen, wij volwassen denken al snel dat iets niet kan
///    Het gaat om de ervaring, niet om de grootte van de challenge
///    Heb vooral veel plezier!

Hoe kunnen leerlingen hun challenge registreren?

Jongeren kunnen hun challenges registreren op de website van Young Impact: challenges.youngimpact.nl. Hier maken zij de challenge aan met hun e-mailadres of Facebook account.

Door het registreren van hun challenge:

 • kunnen zij andere jongeren bereiken en uitnodigen voor hun challenge
 • Kunnen zij deelnemen aan challenges van anderen
 • kunnen zij foto’s en video’s uploaden via de stories en hun impact laten zien
 • Kan Young Impact hen mogelijk nomineren voor een Young Impact Award, die tijdens de Young Impact Day wordt uitgereikt
 • kan Young Impact hun challenge een podium geven via bijvoorbeeld Facebook of Instagram
 • kan Young Impact bijhouden wat de impact van alle jongeren samen is!

Heb je dit als docent of professional liever niet of is het niet haalbaar? Dan kun je de challenges tijdens het telefonische evaluatie gesprek aan jouw Young Impact coördinator doorgeven. Zo tellen de challenges wel mee om het grotere doel te bereiken: 1 miljoen jongeren in actie in 2025.

Is er financiële ondersteuning voor het uitvoeren van een challenge?

Ja. Via de Nationale Jeugdraad (één van de initiatiefnemers van Young Impact) kunnen de jongeren aanspraak maken op een bijdrage vanuit het Jongerenfonds Ik Ben Geweldig. Bij Ik Ben Geweldig kun je een aanvraag doen en tot €1.000,- financiële support ontvangen én extra coaching/ondersteuning bij het opzetten van een challenge. De aanvraag kan gedaan worden via www.ikbengeweldig.nl of bel voor vragen of overleg naar 030-2303574.

Waar kan ik voorbeelden van challenges vinden?

Er zijn heel veel voorbeelden van challenges. Er gebeuren zelfs meer challenges dan wij soms zelf doorhebben :). Neem voor een impressie een kijkje tussen de bestaande challenges of zie hieronder een aantal voorbeelden:

///   Een leuke dag voor mensen met een beperking
///   Valentijnsbrieven uitdelen tegen pesten
///   Organiseer een game marathon voor het goede doel

Andere voorbeelden van challenges:

///   Ik geef iedere dag iemand een compliment
///   Ik organiseer een sporttoernooi voor minder ontwikkelde kinderen in de buurt
///   Ik ga koken met vluchtelingen
///   Ik ga koekjes bakken voor kinderen uit een tehuis
///   Ik maak de buurt schoon
///   Ik organiseer een freerun les voor kinderen die niet het geld hebben om te sporten
///   Ik organiseer een bingo voor ouderen in de buurt
///   Ik maak depressie bespreekbaar op school

Nieuws: 

Houd ook onze nieuwspagina in de gaten, hier plaatsen we regelmatig berichten over challenges die hebben plaatsgevonden.

 

Praktische vragen

Wat kost het mij als docent of professional aan tijd?

Hoe meer energie je erin stopt, hoe groter het resultaat. Dit is natuurlijk een inkoppertje, maar wel waar. We zullen van je vragen je in te zetten om het programma zo goed mogelijk op school of binnen de organisatie en onder je collega’s gedragen te krijgen.

Door de flexibiliteit van het programma is aan te passen naar eigen wens. Wil je zelf aan de slag met de jongeren of heb je liever dat er voor een inspirerende start trainers op bezoek komen? Zoek je een programma voor een projectweek of voor bijvoorbeeld een periode van 3, 5 of 8 weken? Aan jou de keuze.

Er zijn wel een aantal vaste onderdelen waar je in ieder geval rekening mee moet houden. We hebben de gemiddelde tijdsinvestering op basis van de ervaringen ingeschaald op:

Docenten (20-24 uur): 

 • Telefonische kennismaking met jouw Young Impact coördinator (1 uur)
 • Praktische voorbereiding (instrueren collega’s, aanpassen rooster (1 uur)
 • Indien van toepassing: aanwezigheid bij kick-off en workshop (4,5 uur, 1 docent per 25 jongeren)
 • Voorbereiden digilessen (1 uur, 1 docent per klas)
 • Het geven van de drie digilessen (50 minuten per les, overige lessen optioneel)
 • Voorbereiding en begeleiding + uitvoer van challenges (4-6 uur)
 • Reflectie en telefonische evaluatie met Young Impact (2 uur)
 • Komst en deelname Young Impact Day (4-6 uur)

Professionals | jeugdhulp en jongeren met een beperking (16-20 uur): 

 • Telefonische kennismaking met jouw Young Impact coördinator (1 uur)
 • Praktische voorbereiding (instrueren collega’s, aanpassen rooster (1 uur)
 • Aanwezigheid bij de workshop (2,5 uur)
 • Voorbereiding en begeleiding + uitvoer van challenges (6-8 uur)
 • Reflectie en telefonische evaluatie met Young Impact (2 uur)
 • Komst en deelname Young Impact Day (4-6 uur)

 

Waar kan ik de digilessen vinden?

De digilessen zijn beschikbaar voor scholen die zich hebben ingeschreven voor het programma. Wanneer je deelneemt aan de digilessen zullen we contact met je telefonisch je vragen beantwoorden, de starterskit toesturen en een telefonisch evaluatiegesprek met je doen om te achterhalen welke challenges hebben plaatsgevonden.

Doe je al mee met het programma? Dan kun je de link vinden in de bevestigingsmail die je na je inschrijving hebt gekregen. Ben je je mail kwijt? Geen probleem, neem dan even contact op, dan sturen je we de link opnieuw.

Ik heb mijn school of organisatie ingeschreven voor het programma, en nu?

Leuk dat jullie meedoen! Na inschrijving gaat het volgende gebeuren:

 1. Je ontvangt van ons een officiële bevestiging van deelname. In deze mail vind je:
  – De link om de datum van uitvoer in te plannen (kick-off en workshop /  startdatum digilessen). Inplannen kan ook telefonisch via 088-8000604. We vragen je dit zo snel mogelijk na inschrijving te doen.
  – De link naar de digilessen
  – De link om je telefonische kennismaking in te plannen
 2. Telefonische kennismaking: hierin bespreken we de details: wat gaat er gebeuren, hoe zetten jullie het programma in, wat is het niveau van de jongeren en waar moet je aan denken qua praktische voorbereiding?
 3. Indien gekozen voor het bezoek van de trainers, komen zij op een datum en tijd naar keuze op bezoek om de kick-off en workshop te verzorgen
 4. Het geven van de digilessen: afhankelijk van het tijdsbestek waarin het programma gedraaid wordt, gaan docenten aan de slag met de jongeren middels de digilessen
 5. Voorbereiding en uitvoer van de challenges
 6. Telefonische evaluatie met Young Impact: hoe is het programma verlopen, heb je nog vragen, welke challenges hebben er plaatsgevonden?
 7. Komst naar de grote afsluiter: Young Impact Day! Een essentieel, inspirerend en gaaf evenement om het programma mee af te sluiten.

Gedurende het gehele programma kun je voor vragen en ondersteuning altijd contact opnemen met jouw eigen Young Impact coördinator

 

 

Young Impact Awards

Wat zijn de Young Impact Awards?

De Young Impact Awards zijn er voor alle jongeren die impact hebben gemaakt op iets of iemand anders. Deze voorbeelden inspireren weer anderen om ook in actie te komen.

Young Impact selecteert uit de nominaties jongeren die op een bijzondere manier verschil maken in de samenleving. Die ook bij tegenslag tot het uiterste blijven gaan. Anders durven denken en doen. Tijd en energie steken in het helpen van anderen en het verbeteren van de wereld. Hoe groot of klein ook.

Tijdens de nominatieperiode kijken we naar de challenges van jongeren uit het programma. Ook kunnen jongeren door jou of anderen worden genomineerd.

Wanneer worden de Young Impact Awards uitgereikt?

De Young Impact Awards en de George Maduro Prijs worden uitgereikt op 15 mei 2020. Dit gebeurt tijdens de online show van Young Impact Helpt, die je via een livestream kunt volgen.

VRAAG OVER YOUNG IMPACT DAY?

Vragen?

Om onze website veilig te houden en goed te laten functioneren, worden cookies gebruikt. Zo kun jij op een veilige en fijne manier onze website bezoeken. Voor meer informatie, check ons privacybeleid.