Do It Yourself

Young Impact lespakket

Met dit lespakket ga je als docent zelfstandig of met je collega’s aan de slag om met de jongeren impact te gaan maken. Met onze handleiding en kant-en-klare lessen ga je binnen no-time van start op een moment dat het jou uitkomt.

Waar is het voor?

Dit programma is geschikt voor VO, MBO en Praktijkonderwijs (hoger niveau). Jongeren gaan aan de slag met: wat zijn mijn sterke punten, wat vind ik leuk en hoe kan ik dit inzetten om middels een challenge en écht in actie komen voor wat ik belangrijk vindt? Centrale thema’s zijn: Gelijke kansen, Maatschappij, Diversiteit, Klimaat en Gezondheid.

Meld je vrijblijvend aan of ontvang eerst persoonlijk advies:

Vrijblijvend aanmelden Persoonlijk advies

Programma onderdelen

Je kunt de lessen zelf indelen in het rooster. Je geeft per klas altijd drie digilessen. Dit kun je uitbreiden met een voorbereidende opdracht en een afsluitende les. De lessen duren allemaal 50 minuten.

Voorbereidende opdracht: Buurtonderzoek (Optioneel)

Jongeren gaan op pad met een checklist om te zien wat er beter kan in de eigen omgeving. Klassikaal of als huiswerk. Duurt 50 minuten.

Digiles 1: Succesformule + wat vind ik belangrijk?

Jongeren maken kennis met Young Impact, leren over de succesformule en ontdekken wat zij belangrijk vinden. Duurt 50 minuten

Digiles 2: Sterke punten

Jongeren ontdekken hun persoonlijke sterke punten en bedenken waar zij plezier uit halen. Duurt 50 minuten.

Digiles 3: Bedenken challenge

Jongeren bedenken een challenge aan de hand van de succesformule en vullen hun actieplan in. Duurt 50 minuten.

Challenges: tijd voor actie!

Jongeren gaan hun challenges voorbereiden en uitvoeren. Als docent kun je hen begeleiden. Naar eigen inzicht in te roosteren.

Afsluitende digiles 4: reflectie & afronding (Optioneel)

Jongeren kijken terug op hun challenge, de impact die zij hebben gemaakt en wat het programma met hen heeft gedaan. Door docenten in lokaal. Duurt 50 minuten.

Feestelijke afsluiting

Ook in 2022 gaan we samen onze impact vieren, veilig en volgens de richtlijnen van het RIVM. Dit doen we tijdens Young Impact Day 2022 dé nationale actiedag voor jongeren.

 

Toon meer

WAT BIEDEN WE AAN?

Een makkelijk én gratis lespakket waar je zo mee aan de slag kunt, volledig in de stijl van Young Impact. Door onze handleiding en lessen kunnen jij en je collega’s snel van start. Je kan de lessen digitaal of fysiek inzetten. Onze trainers helpen je via video’s.

  • Een gratis, coronaproof programma

  • Ook inzetbaar als digitaal programma

  • Kant-en-klare materialen

  • Voor alle niveaus en leerjaren MBO en VO

  • Voor 1-500 jongeren per programma

Do It Yourself Lespakket

''Door deze digilessen konden wij last-minute nog een mooie invulling geven aan onze projectweek. Alle docenten gingen aan de slag met de jongeren in het kader van de kerstviering. De energie was nog lang voelbaar.''

Pieter Jan Boekel - Teamleider VO

Veelgestelde vragen

Bekijk hier alle veelgestelde vragen over het Young Impact programma. Staat jouw vraag er niet tussen? Laat het ons weten, wij helpen je graag verder!

In welke tijdsperiode kun je dit programma inzetten?

Dat is helemaal aan jou! Het lespakket bestaat uit maximaal 5 lessen. Daarnaast is het belangrijk om tijd in te plannen om de challenges voor te bereiden en uit te voeren. Zorg voor een duidelijke start (buurtonderzoek) en eind van het programma (reflectieles). Je kunt na contact met onze coördinator en ontvangst van het materialenpakket direct aan de slag!

Wat is de methodiek achter dit programma?

Onze programma’s zijn gebaseerd op onze Young Impact methodiek, die rust op drie verschillende pijlers: Inspire (Inspireren), Empower (Doen) en Connect (Samenbrengen). Via de onderdelen van het programma:

1. Ontdekt de jongere wat hij/zij belangrijk vindt in zijn/haar eigen omgeving en/of de wereld
2. Ervaart de jongere dat hij of zij nu al impact heeft
3. Ontdekt wat zijn/haar sterke punten zijn en waar hij/zij blij van wordt
4. Wordt hij/zij geïnspireerd om zijn/haar sterke punten in te zetten voor een challenge
5. Maakt iedere jongere een actieplan voor zijn/haar eigen challenge
6. Leert de jongere hoe hij/zij medeleerlingen of studenten kan helpen

De jongeren werken aan vaardigheden als communiceren en samenwerken, creatief en probleemoplossend denken en handelen, kritisch denken, sociale en culturele vaardigheden en zelfregulering. Een belangrijke succesfactor is dat jongeren zélf bepalen wat voor challenge zij gaan doen. Lees hier meer over onze methodiek & theorie.

Bij het lespakket komen er natuurlijk geen trainers langs. Er zijn video’s door onze trainers verwerkt in de lessen, om zo de peer-to-peer methodiek door te voeren.

Wat leren de jongeren met het programma?

Onze programma’s zijn gebaseerd op onze Young Impact methodiek, die rust op drie verschillende pijlers: Inspire (Inspireren), Empower (Doen) en Connect (Samenbrengen). Via de onderdelen van het programma:

1. Ontdekt de jongere wat hij/zij belangrijk vindt in zijn/haar eigen omgeving en/of de wereld
2. Ervaart de jongere dat hij of zij nu al impact heeft
3. Ontdekt wat zijn/haar sterke punten zijn en waar hij/zij blij van wordt
4. Wordt hij/zij geïnspireerd om zijn/haar sterke punten in te zetten voor een challenge
5. Maakt iedere jongere een actieplan voor zijn/haar eigen challenge
6. Leert de jongere hoe hij/zij medeleerlingen of studenten kan helpen

De jongeren werken aan vaardigheden als communiceren en samenwerken, creatief en probleemoplossend denken en handelen, kritisch denken, sociale en culturele vaardigheden en zelfregulering. Een belangrijke succesfactor is dat jongeren zélf bepalen wat voor challenge zij gaan doen. Lees hier meer over onze methodiek & theorie.

 

Hoe kan ik dit programma koppelen met het onderwijs?

Als docent kun je het Young Impact programma inzetten om jongeren kennis te laten maken met verschillende vaardigheden en thema’s rondom eigentijds onderwijs. We doen hier een voorzet voor hoe je het programma kunt koppelen met het onderwijs (kerndoelen, burgerschap, lob en 21st century skills, ondernemend gedrag). Je hebt alle vrijheid om het programma in te zetten zoals dat voor jou past.

Wat voor challenges gaan de jongeren doen?

Dat mogen zij zelf bepalen! Juist omdat Young Impact hen de vrijheid geeft zelf te kiezen waarvoor zij in actie komen zijn zij intrinsiek gemotiveerd om aan de slag te gaan.

Onze Young Impact reporters gaan regelmatig op bezoek bij jongeren die challenges doen en brengen deze in beeld ter inspiratie voor andere jongeren. Je vindt ze op ons YouTube Kanaal.

Challenges die wij verder veel voorbij zien komen (wisselend niveau van de jongeren):
–  Ik geef iedere dag iemand een compliment
–  Ik ga spelletjes spelen met ouderen
–  Ik organiseer een sporttoernooi voor minder ontwikkelde kinderen in de buurt
–  Ik ga koken met vluchtelingen
–  Ik ga koekjes bakken voor kinderen die niet thuis kunnen wonen
–  Ik maak de buurt schoon
–  Ik organiseer een freerun les voor kinderen die niet het geld hebben om te sporten
–  Ik organiseer een bingo voor ouderen in de buurt
–  Ik maak depressie bespreekbaar op school
– etc.

Houd ook onze nieuwspagina in de gaten, hier plaatsen we regelmatig berichten over challenges die hebben plaatsgevonden.

Wat zijn de kosten van dit programma?

Omdat Young Impact een ANBI stichting is, hebben wij geen winstoogmerk. Young Impact vraagt scholen enkel een eigen bijdrage voor deelname aan het Young Impact Way programma en de School Take Over. Deze kosten zijn een klein deel van de daadwerkelijke kosten. Onze partners en fondsen dragen hier aan bij, zodat scholen en organisaties laagdrempelig deel kunnen nemen. Het Do It Yourself lespakket is altijd gratis beschikbaar.

De kosten voor de eigen bijdrage kunnen ook ingezet worden middels het Nationaal Programma Onderwijs. Mocht het niet via de reguliere schoolbudgetten lukken, is het ook nog een mogelijkheid om een aanvraag te doen bij de gemeente. Ben je benieuwd wat we samen kunnen doen? Neem dan contact met ons op! We spreken je graag.

Heb je vragen?

Wij staan voor je klaar! Neem gerust contact met ons op of laat je gegevens achter voor persoonlijk advies.

Heb je vragen?

Neem contact met ons op via: