Spotlight

Oude versus nieuwe helden

Op 4 mei herdenken we in Nederland alle oorlogsslachtoffers uit de 2e WO en uit vredesmissies daarna. We staan stil bij onze vrijheid en geven deze door aan toekomstige generaties van Nederland. Eén van die oorlogsslachtoffers is George Maduro. George Maduro werd in 1916 op Curaçao geboren en kwam op 10-jarige leeftijd naar Nederland. Na zijn studie sloot hij zich aan bij het Nederlandse leger, vocht tegen de Duitsers en ging in het verzet. Wanneer Duitsland Nederland binnenvalt, biedt hij heldhaftig weerstand en zet hij zich met gevaar voor eigen leven in voor Nederland. Acht weken voor de bevrijding overlijdt hij in concentratiekamp Dachau op 28-jarige leeftijd. Na de oorlog wordt George onderscheiden door de koningin voor zijn moed en daadkracht en ontvangt zijn familie de Militaire Willems-Orde. Zijn ouders schonken ter nagedachtenis het startkapitaal voor themapark Madurodam. Op 4 mei 2020 vindt tussen 19:45 en 20:10 uur de Nationale Kinderherdenking plaats, te volgen op nationalekinderherdenking.nl

 

 

Nieuwe helden

Ter ere van oorlogsheld George Maduro hebben we in samenwerking met Madurodam de George Maduro Prijs opgezet. Deze wordt jaarlijks uitgereikt aan één van de winnaars van de Young Impact Awards die zich, net als hij, inzet voor de maatschappij en hiermee in de voetsporen van George Maduro treedt. Vorig jaar was deze eer aan Teun Toebes die zich vervolgens een jaar lang ambassadeur van Young Impact mocht noemen. Tijdens de opleiding tot hbo-verpleegkundige miste Teun creativiteit in de studie. Tijdens zijn stage in een verzorgingstehuis kwam Teun erachter dat dit is wat hij wil doen: geluksmomentjes creëren voor mensen met dementie! Hieruit is Stichting sTeun en toeverlaat ontstaan. Een platform met video’s, persoonlijke verhalen en artikelen die de veelzijdigheid van de zorg en ouderen laten zien. 

Patrick Anthonissen, oprichter Young Impact: “Het is mooi om te zien hoe Madurodam maatschappelijk bijdraagt en al sinds haar oprichting in 1952 jaarlijks aan goede doelen voor kinderen schenkt. Dankzij de financiële steun van Madurodam zijn we in staat een groot aantal jongeren te bereiken en te inspireren echt iets voor de maatschappij te betekenen. Want door er als jongere óók op kleine schaal voor mensen in je omgeving te zijn, ben je van grote betekenis voor de samenleving.”

 

 

Een jaar lang ambassadeurschap

Na het winnen van de George Maduro Prijs heeft Teun zeker niet stil gezeten! Zijn reportage door EenVandaag ging met 2 miljoen kijkers compleet viral, hij schoof twee keer aan bij Zomer met Art en mocht zelfs een bezoek brengen aan de minister-president. Hij kreeg zo een groter podium om te praten over zijn initiatief en kon op die manier op een positieve manier aandacht vragen voor mensen met dementie. Hij wist daarnaast met zijn verhaal ook een hoop andere jongeren te inspireren zoals tijdens zijn bezoek aan een kick off tijdens het Young Impact scholenprogramma. 

 

 

And the winner is…

Nog een week en dan weten we wie zich dit jaar een jaar lang ambassadeur van Young Impact mag noemen en de George Maduro Prijs in ontvangst mag nemen. Op 15 mei worden tijdens de online liveshow van Young Impact Helpt de Young Impact Awards uitgereikt aan jongeren die tot het uiterste gaan om impact te maken. Deze winnaars maken vervolgens kans op de George Maduro Prijs welke door een vakkundige jury zal worden gekozen.

Terug naar het vak

Door Michelle van Vliet

Michelle is Marketing Manager en zorgt ervoor dat zoveel mogelijk jongeren in Nederland Young Impact kennen.

Bekijk meer Spotlight

Om onze website veilig te houden en goed te laten functioneren, worden cookies gebruikt. Zo kun jij op een veilige en fijne manier onze website bezoeken. Voor meer informatie, check ons privacybeleid.