Inspiratie: Luka

“Ik vind het echt kicken om iets voor anderen te doen. Het is een verslaving.”

Luka Blankevoort doet dit jaar eindexamen op het VWO. Daarna wil ze Internationale Ontwikkelingsstudies gaan studeren in Wageningen. En ook al is ze hard aan het leren voor haar examens, ze heeft nog tijd over om vrijwilligerswerk te doen en in de jongerenraad van Young Impact te zitten.

“Ik help vluchtelingen in de welkomstwinkel en die gaan echt blij de winkel uit, mijn taak is dan alleen maar geweest ze te helpen een goede maat uit te zoeken, maar omdat zij zo blij zijn, voel ik me super!”

Naast haar vrijwilligerswerk in de welkomstwinkel gaat Luka regelmatig op stap met kleine groepjes vluchtelingen om ze de stad te leren kennen. Ze drinkt een kopje koffie of loopt de route naar de bibliotheek met ze. Heel dankbaar werk, getuige de kerstkaart die ze afgelopen jaar kreeg: “Fijne kerst en gelukkig nieuwjaar Luka, you deserve all the best. Je bent mijn BESTE vriend in Haarlem.” Zo zie je maar hoeveel het met mensen kan doen als je je even over hen ontfermt.

“Het is zo leuk om iets goeds te doen. Dat had ik nooit geweten als ik er zelf niet mee begonnen was. Daarom wil ik nu zorgen dat anderen ook beginnen en ervaren hoe leuk het is.”

Luka vertelde haar verhaal op de kerstviering van school en werd toen gevraagd om mee te doen aan Young Impact. Ze is goed in het overtuigen en enthousiast maken van mensen en ze heeft heel veel ideeën. Ze staat dan ook te popelen om andere jongeren een schop onder hun kont te geven om ook in actie te komen. Want als zij het kan, dan kunnen zij het ook!

“Ik kreeg zoveel reacties op mijn verhaal. Het is zoals Beyoncé zei tijdens de Grammies: “Some will react, some will respond and some will be moved.”

Lees meer verhalen van onze Young Ones.

powered by NLVOORELKAAR, CJP & NJR